REZULTATI SU ŠOKANTNI: Uporedili smo dug i imovinu Agrokora i Agrokomerca

Nakon što je bivši povjerenik Ante Ramljak objavio nacrt koncepta nagodbe s Agrokorovim partnerima, njegov nasljednik Fabris Peruško izašao je s detaljnim planom i prvim brojkama koje otkrivaju procijenjenu vrijednost imovine i mogućnosti namirenja za pojedine grupe povjerilaca.

Kao što se već slutilo iz Ramljakova koncepta nagodbe, naplatu cijelog ili većeg dijela potraživanja mogu očekivati jedino povjerioci s hipotekama dok će svi ostali Agrokorovi partneri morati lavovski dio svojih potraživanja otpisati (između 50 i 80 posto) i zadovoljiti se dionicama novog Agrokora.

Procjena vrijednosti Agrokorovih kompanija potvrdila je šokantnu razliku između vrijednosti imovine i dugova. Procijenjena vrijednost kompanija u sastavu koncerna Agrokor raspoloživa za povjerioce kreće se u rasponu od 1,8 do 3,8 milijardi eura dok ukupan dug Agrokora iznosi nevjerovatnih 7,6 milijardi eura.

Usporedbe radi, Agrokor ima 15 posto veći dug nego cijela država BiH: ukupni dug BiH, unutrašnji i vanjski, i to svih kantona, entiteta i države, iznosi nešto manje od 6 milijardi eura, dok je ukupni dug Agrokora, kao što smo rekli, 7,6 milijardi eura.

U trenutki prijeratne blokade svih računa velikokladuškog Agrokomerca, ukupni dug firme prema svim povjeriocima iznosio je oko 400 miliona dolara, dok je imovina firme procijenjena na oko 750 miliona dolara. U slučaju hrvatskog Agrokora, imovina je procijenjena na duplo manji iznos od ukupnog duga, pa ni teroretski ne postoji mogućnost da povjerioci dobiju natrag svoj uloženi novac. Morat će otpisati najmanje 50 a možda čak i 80 posto.

To je dodatni argument za rasprostranjenu tvrdnju da se u slučaju velikokladuškog Agrokomerca radilo o montiranom procesu cilj kojeg je bio politička likvidacija porodice Pozderac, a da je Agrokomerc sa hiljadama radnika bio samo kolateralna šteta.