Rijaset IZBiH za tri godine zaprimio 15 prijava za povredu slobode vjere

Komisija za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je u protekle tri godine zaprimila 15 prijava za povredu prava na slobodu vjere kazao je danas u Sarajevu predsjednik te komisije Remzija-ef. Pitić, muftija goraždanski.

Istakao je da je njihov zadatak da prate stanje vjerskih sloboda muslimana u BiH, da zaprimaju pritužbe ljudi sa terena te da upozore institucije islamske zajednice, ali i druge nadležne o procesima. 

Komisija je, dodao je, svaki slučaj razmotrila, dala svoje mišljenje koje je onda proslijedila nadležnim organima, a te su prijave razdvojene na tri vrste situacija. Pojasnio je da je su to napadi na vjerske objekte, zatim nasrtaji na pojedince te uskraćenost na obrazovanje u povratničkim mjestima.

"Bilo je puno pritužbi koje smo vratili, jer nisu bile opravdane, a svaku smo pomno ispitali", kazao je Pitić.

Kao primjer jednog od najozbiljnijih primjera kršenja vjerskih sloboda, Pitić je naveo napad na vjerske objekte.

"U protekloj godini je jedna džamija pet puta napadnuta od pojedinaca ili grupa, ali još uvijek nemamo povratnu informaciju od nadzornih organa", istakao je Pitić, te dodao da se takvi napadi najčešće ne tretiraju kao napadi iz mržnje, već kao narušavanje javnog reda i mira. 

Zaključio je da je samo jedan napad dobio sudski epilog od kad postoji Komisija.