Riješena dilema: Neradni dani u USK su ponedjeljak i utorak

asdf

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona obavještava javnost da s obzirom da Prvi maj – Međunarodni praznik rada, koji se u skladu sa zakonom obilježava dva dana, pada u nedjelju, da su neradni dani u Kantonu ponedjeljak i utorak, 2. i 3. maj ove godine, te da na dane praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade, naveli su iz ministarstva.

Povodom predstojećih prvomajskih praznika, saopćenjem za javnost oglasila se i Općinska služba za inspekcijske poslove Sanski Most, koja je apelovala na građane, koji se odluče da Prvi maj provedu u prirodi, da smeće i otpatke ne ostavljaju iza sebe, odnosno da vode računa o njegovom odlaganju na mjesta koja su za to i predviđena. Podsjećamo i da su ponedjeljak i utorak, 2. i 3. maj neradni dani.

S tim u vezi, od poslodavaca se očekuje da se pridržavaju zakonskih propisa u onom dijelu koji se odnosi na prva radnika za vrijeme praznika i neradnih dana, ali isto tako se očekuje i od nadležnih organa, prvenstveno inspekcije, da sankcioniše one koji za vrijeme prvomajskih praznika ne budu poštovali općinsku odluku o radnom vremenu.