Rizičan Badnjak za Aleksandra Vučića

Ideja se pojavila iznenada

Posjeta sjeveru Crne Gore na Badnji dan koju je najavio Aleksandar Vučić svakako predstavlja određeni rizik po stabilnost u Crnoj Gori. Ali ta posjeta je još rizičnija po samog predsjednika Srbije.

Cilj najavljene posjete Vučića sjeveru Crne Gore na Badnji dan je više nego očigledan. Dolaskom „kod Srba u Crnu Goru“ Vučić pokušava da demantira tvrdnje desnice kod kuće koja ga optužuje za meki stav prema Crnoj Gori, veze s Milom Đukanovićem, i maltene za saučesništvo u donošenju crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Zato Vučić želi da pokaže da je upravo on glavni branitelj srpskih interesa bilo gdje u regionu. I oglušuje se na upozorenje da taj dolazak može biti rizičan po stabilnost Crne Gore.

Međutim, eventualna posjeta Vučića sjeveru Crne Gore nosi mnogo veće rizike po samog srbijanskog predsjednika. 

Ideja dolaska Vučića u Crnu Goru pojavila se iznenada. I to odmah nakon susreta srbijanskog  predsjednika sa srpskim patrijarhom Irinejom. Iz toga se može zaključiti da je upravo Irinej zatražio od Vučića da ide „kod Srba u Crnu Goru“. A to otvara pitanje ko u Srbiji odlučuje – predsjednik ili patrijarh. Takvo pitanje bi bilo jako nezgodno za Vučića.

Osim toga, dolaskom u Crnu Goru na Badnji dan Vučić bi do kraja zaoštrio svoj sukob s mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, koji je i ranije oštro kritizirao srbijanskog predsjednika nazivajući ga „neznalicom“. A sada je Amfilohije Vučiću jasno stavio do znanja da nije poželjan na Badnji dan u Crnoj Gori. I da je bolje da pali badnjak na Kosovu jer je tamo potrebniji. Ako smije, naravno, da uđe u tu kolijevku srpstva. Ako se Vučić ogluši o upozorenje Amfilohija, izgubit će podršku i blagonaklonost većine crnogorskih Srba. I ne samo to. Vučić riskira da se nađe u vrlo neprijatnoj situaciji kada bi mu Amfilohije zabranio da priđe badnjacima. U toj situaciji Vučić bi morao ili da se bije s Amilohijem ili da prizna da je mitropolit utjecajniji od njega.

Zaoštravanjem sukoba s Amfilohijem, Vučić, čak i ne želeći to, otvara još veći prostor za saradnju Mitropolije crnogorsko-primorske i crnogoske vlade, koja se već nazire. To Boško Obradović i slični njemu sigurno neće oprostiti Vučiću.

Blam tokom eventualnog dolaska u Crnu Goru Vučić može da doživi već na granici. Prema pouzdanim informacijama, u Crnoj Gori se ozbiljno razmatra mogućnost sprečavanja ulaska srbijanskog predsjednika na Badnji dan. I to ne zbog volje crnogorskih vlasti, nego iz sigurnosnih razloga. Vučiću na granici može biti predočena informacija o opasnoj provokaciji koja se sprema protiv njega od strane srpskih radikala, koji ga optužuju za izdaju. Sigurnosne službe svake zemlje ne samo da imaju pravo na tako nešto, već im je to i dužnost. Tako će Vučić morati da se vrati s granice bez viđenja s crnogorskim Srbima.

I najzad, Amerika je preko svoje ambasade u Podgorici poslala jasnu poruku Vučiću da su napadi na Ambasadu Crne Gore u Beogradu, koje nije spriječila srbijanska policija, apsolutno neprihvatljivi i to sve izaziva šok. Nastavak igre zaoštravanja odnosa s Crnom Gorom i putovanje Vučića na crnogorski sjever bio bi siguran znak za SAD da predsjednik Srbije ignorira njihovo upozorenje. Posljedice toga, Vučić bi osjetio vrlo brzo, što i sam jako dobro zna. 

Vučić je očigledno i sam svjestan svih ovih rizika, zato je nakon jučerašnje gromoglasno objavljene najave dolaska u Crnu Goru na Badnji dan, danas uslijedila ograda da još ništa nije riješeno i da će odluka biti donesena u roku od 36 sati, prenosi aktuelno.me.