Roditelji objavili snimak zlostavljanja djeteta u privatnom sarajevskom vrtiću

Na društvenoj mreži Facebook danas je objavljen video koji prikazuje kako odgajateljica Amila Hasečić u vrtiću Kids Land maltretira dječaka. Snimak je objavio Zejd Šoto, a njegova porodica je vodila pravnu bitku od 2016. godine kada se dogodio incident, no bezuspješno.

Zbog toga su objavili snimak kako bi upozorili ostale roditelje.

Radi se o slučaju o kojem je u augustu 2016. godine pisao portal Klix.ba, kada je također navedeno da je Hasečić maltretirala jedno dijete. Da stvar bude gora, Hasečić i dalje radi s djecom.

Iz Javne ustanove "Djeca Sarajeva" su potvrdili da je Hasečić trenutno zaposlena u vrtiću "Biseri" na ugovor od tri mjeseca te da je trenutno na bolovanju. Tvrde da nisu znali za slučaj zlostavljanja čija je glavna akterica Amila Hasečić. 

Roditelj Zejd Šoto objavio je snimak i objašnjenje incidenta. U dobar izbor vrtića su povjerovali kada su shvatili da je direktorica njihova prijateljica. Međutim, stvari se nisu odvijale prema planu.

"Ovo dijelimo javno nakon što smo pokušali naš slučaj riješiti putem suda i Tužilaštva, ali nismo uspjeli, vele nema dokaza. Naše dijete je dobro hvala Bogu, ali su druga djeca sada izložena riziku i zato želimo da društvo ovo zna. Ovih dana smo ponovo vidjeli drugu djecu da su nažalost izložena rizicima u vrtiću. Postoje načini kako spriječiti da nasilne i nekompetentne osobe dobiju priliku da rade s našom djecom, recimo u Hrvatskoj testiraju toleranciju na plač djeteta. Prije blizu dvije i po godine supruga i ja smo, vođeni strogim kriterijima, odlučili u koji vrtić ćemo poslati našeg trogodišnjeg sina. Zadovoljni uslovima, osobljem i svim sadržajima, apsolutno puni pozitivnih očekivanja, vjerovali smo u dobar izbor. Dodatna potvrda toga je došla i kada smo sreli direktoricu, poznanicu od ranije, može se reći i prijateljicu. Bez obzira na to što je naše dijete stalno bilo protiv odlazaka u vrtić, smatrali smo da nema ništa neuobičajeno i loše u tome. Pa svako dijete prođe tu fazu. Može da traje i mjesecima, govorili su. Onda je odjednom nestala direktorica, nismo znali zašto, a s njom i jedna od teta koje su radile s djecom. Počela je neka ružna kampanja o lošim uslovima u vrtiću putem nekih medija i slično. Loš osjećaj, mada smo mi svjedoci da je sve bilo kako smo željeli. Dijete je imalo isti odnos prema vrtiću, često plakanje i protivljenje odlascima, molbe da ne ide danas i sutra i narednih nekoliko dana", napisao je Šoto.

Šta se događalo u vrtiću saznao je kada je dobio poziv iz vrtića nakon odlaska tete i direktorice, a tada je vidio užasan snimak koji je bio razlog odlaska dvije pomenute osobe iz vrtića.

"Sutra nećemo ići u vrtić, idemo na Baščaršiju pa ćemo zajedno u džamiju, na sladoled i u kupovinu bagera pa tek onda kući, obećao sam mu. Oduševljen je bio i ujutro se probudio ranije i brže nego inače i krenuli smo prema Ilidži pa onda dalje prema Baščaršiji. Negdje kod RTV doma sam dobio poziv iz vrtića i molbu da dođemo na razgovor. Krenuvši prema vrtiću krenuo je i plač i veliko razočarenje bez obzira što sam ga ubjeđivao da će biti kratko, da neće izlaziti iz auta, skoro da sam i odustao od odlaska jer mi je baš teško padalo njegovo iskreno razočarenje zbog moguće moje laži. Ostao je u autu, a ja sam zamolio osoblje na recepciji vrtića da ga pripaze, ja ću brzo do vlasnice i natrag. Ušao sam u kancelariju i doživio najveći šok u životu. Objasnila je slučaj s direktoricom i njenom prijateljicom učiteljicom Amilom i da je razlog videosnimak s nadzornih kamera na kojem Amila maltretira jedno dijete koje je vjerovatno naš sin. Direktorica je svoju prijateljicu pokušala zaštiti pa su obje dobile otkaz, rečeno mi je. Imao sam osjećaj vreline na vratu ispod ušiju, uzeo sam nekako snimak i krenuo napolje gdje sam sreo njega, uplakanog i razočaranog, a moje stanje, moj bijes je bio još dodatak na razočarenje koje je on doživljavao tu, totalni kolaps, nema me tonem. No spasio me on, zamolio da idemo, ušli smo u auto, a slika s monitora je pred očima. Promijenio se kada smo krenuli od vrtića, idemo na Baščaršiju, u džamiju, na sladoled, da kupimo bager... Ne znam šta još, ja sam samo imao želju da je raskomadam, ali moj sin je upadao i spašavao situaciju i spašavao tu bolesnu osobu svojim zadovljstvom što smo nastavili put", naveo je Zejd.

On je nakon toga kontaktirao Amilu koja je odbacila svu odgovornost. Slučaj je prijavio policiji, a stigao je i do Tužilaštva. Teta je uzvratila prijavom zbog navodnih prijetnji.

"Nazvao sam je i pitao zašto mi je dirala dijete, zatim sam na njeno negiranje i tvrdnje obećao da nikada neću odustati od borbe da dobije kaznu koju je zaslužila. Rekao sam da je propustila priliku da plače i moli za oprost, pokaže svjesnost i pokajanje. Taj dan sam dijete ispoštovao koliko je bilo moguće u okolnostima, grlio ga i ljubio, popio tablete za smirenje i otišao u policiju nakon nekih dva sata da prijavim nasilje nad svojim djetetom od osobe koja je dobila povjerenje društva da bude drugi roditelj, odgajatelj našoj djeci. Njen bezobrazluk i pripremljenost su toliko veliki pokazalo se kada je došla i prijavila prijetnje putem telefona, u istu stanicu isti taj dan. Ja sam tražio od policije i Tužilaštva da je oni kazne, zaštite djecu od takvih učitelja i odgajatelja. Potrudio sam se biti legalista, dobar građanin i bla bla. Saznao sam da ima podršku da dobije posao u državnoj ustanovi i slično. Nismo se mnogo obazirali, davali smo izjave, išli u institucije i trudili se, nudili, predlagali da za dokaz odgovarajući stručnjaci pregledaju i razgovaraju s djetetom i drugom djecom koju je raznim metodama kažnjavala i nanosila im fizičku bol. Saznali smo još toga od druge djece i roditelja", otkrio je Šoto.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije obavilo svoj posao.

"Tužilaštvo KS je mijenjalo tužioce, tri ukupno, a na kraju je nakon svega odbacilo slučaj, nakon dvije godine, jer nisu prihvatili dokaze, videosnimak i izjave, jer videosnimak nije izuzet u skladu s procedurama. Neki novinari su nas pitali i intervjuisali o slučaju, ali nisu objavili, kažu falilo hrabrosti. Neka", naveo je on.

Na kraju je upozorio roditelje da budu oprezni.

"Dragi roditelji, budite oprezni, pazite na sve što rade i govore naša djeca, sve se treba ispitati. Čuli smo, ne znamo jeli tačno, da ta učiteljica Amila Hasečić sada radi u vrtiću Biseri. Kako god, nema druge nego se boriti za bolji svijet naše djece. Makar se čovjek sam borio. Ne može svako odgajati djecu, u bilo kojoj ulozi, od roditelja do nastavnog osoblja. Toliko je primjera lošeg ili nikakvog rada tužilaštva i sudske vlasti da ljudi razumljivo iz tog razloga bježe odavde. Bježe od nepravde, površnosti, stihije, nekompetencija, nerada, a ne od gladi i neimaštine", završio je Šoto.

Kontaktirali smo i ministra obrazovanja Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića. On nam je kazao da je upoznat šta se prije dvije godine dešavalo u vrtiću Kids Land, ali da nije imao informaciju da je spomenuta odgajateljica sada zaposlena u JU "Djeca Sarajeva".