RODITELJI OŠ "BREKOVICA" ODLUČNI: Želimo zasebna odjeljenja za I i III razred!

Roditelji djece koja pohađaju 1. i 3. razred OŠ "Brekovica" i dalje nastavljaju borbu za formiranje zasebnih odjeljenja, i kako navode, od toga neće odustati.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

Obraćamo se u ime 20% građana MZ Brekovica koji su ostali u domovini da žive sa svojim porodicama dok je 80% naših sugrađana odselilo u zemlje EU, u ime obespravljene djece koja svakim danom iznova dolaze iz škole ne tako vesela i radosna kao što bi trebala biti, u ime struke i zakona koji stavljaju prava djece znad svih ostalih prava. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a je odbilo prijedlog OŠ Brekovica u Brekovici da formira novo odjeljenje prvih razreda kojih je ove godine upisano 14 učenika i naložilo upravi škole da prvi razred (14 učenika) spoji sa trećim razredima kojih je ove godine 11 učenika. Na lijep i uljudan način smo se dopisom obratili uvaženom ministru mr. Muhamedu Ramiću obrazloživši taksativno neosnovanost te odluke, te smo obavili više razgovora, uživo i telefonski, sa savjetnikom za osnovno obrazovanje g. Adnanom Kresom i nakon naših brojnih apela i nastojanja da ovo pitanje riješimo bez uplitanja javnosti je prošao bezuspješno, jer nismo dobili nikakvu povratnu informaciju osim slaganje ramena. Obavještavamo javnost da smo kao roditelji na svom trećem izvanrednom sastanku I i III razreda donijeli sljedeće zaključke:

- Zahtjevamo od ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a mr. Muhameda Ramića da najkasnije do srijede, 12.09.2018. posjeti OŠ Brekovica i da se uvjeri u uvjete rada nastavnika u kombinovanom odjeljenju od 25 učenika, te da čuje stavove i argumente roditelja.

- Ukoliko se ministar ogluši o naš poziv ili u međuvremenu u interesu djece ne riješi pitanje „dva odjeljenja pod jednim krovom“ najavljujemo javno ispisivanje djece oba razreda, I i III razreda i upisivanje svoje djece u druge škole. Ukoliko nam se uskrati i ta mogućnost nećemo djecu nikako slati u školu, snoseći sve posljedice te odluke.

Ove dvije odluke su usvojene jednoglasno. Nadamo se da će prevladati razum i da će interes djece biti iznad svih drugih interesa koje se spominju u ovakvom slučaju, stoji u saopćenju Roditelja OŠ "Brekovica".

Također, roditelji djece koja pohađaju I i III razred poslali su dopis ministru nauke i obrazovanja, Muhamedu Ramiću, kojeg prenosimo.

Zahtjev za formiranje zasebnih odjeljenja za I i III razred Poštovani, Vijeće roditelja I i III razreda OŠ „Brekovica“ u Brekovici zahtjeva od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a da svoju odluku o formiranju kombinovanog odjeljenja I i III razreda zbog malog broja upisanih učenika stavi van snage i zahtjevamo da učenici prvog i trećeg razreda imaju nastavu u skladu sa nastavnim planom i programom svakog od prvog i trećeg razreda u odvojenim odjeljenjima.

OBRAZLOŽENJE

Na izvanrednom sastanku održanom u prostorijama škole u ponedjeljak, 3. septembra 2018. godine Vijeće roditelja I i III razreda OŠ „Brekovica“ u Brekovici je donijelo zaključak da se zbog niza razloga i okolnosti uputi dopis Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a radi preispitivanja odluke o formiranju kombinovanog odjeljenja I i III razreda u našoj školi. Radi se o tome da je u prvi razred u ovoj 2018/2019. upisano 14 učenika, dok odjeljenje III razreda broji 11 učenika i s toga je donesena odluka o spajanju ova dva odjeljenja i održavanje kombinirane nastave. U razgovoru sa direktoricom škole prof. Amrom Ćehajić dobili smo informacije o tome da je Škola upućivala zahtjev Ministarstvu da se preispita odluka, ali da je Ministarstvo negativno odgovorilo na njihov zahtjev pravdajući svoju odluku pedagoškim standardima i da ništa više ona kao rukovodilac ove škole na tom planu bez saglasnosti resornog ministarstva ne može učiniti. Analizirajući gore navedene činjenice, Vijeće roditelja je donijelo odluku da će tražiti preispitivanje odluke zbog sljedećih činjenica:

- Povodeći se za članom 7. Zakona o osnovnom i općem srednjem odgoju i obrazovanju (Sl. glasnik Unsko-sanskog kantona" broj 5/2004 od 05 maj 2004. godine) stoji sljedeće: „Prava djeteta koja se odnose na odgoj i obrazovanje, ispravnu brigu za dobrobit njegovog tjelesnog i mentalnog zdravlja i sigurnost, u školama i na svim mjestima gdje se obrazuje, imaju prvenstvo nad svim drugim pravima. U slučaju sukoba prava, prednost se daje onom pravu, tumačenju i djelovanju, koje će najviše koristiti interesu djeteta.“ Vi ste u svojoj odluci uskratili pravo djece koja po slovu zakona i citiranom članu moraju imati prednost. Mi ne shvatamo kako se samo poštuju neki standardi koji idu u prilog Osnivaču u kontekstu uštede, a da se na druge članove pedagoških standarda koji bitno doprinose kvaliteti obrazovanja i ne osvrće kao npr. prostor predviđen pedagoškim standardima za održavanje nastave iz Tjelesnog i zdravstvenog odgoja u našoj školi ne postoji, kao i vrsta i količina informatičke opreme o kojoj je bespredmetno bilo šta dodatno reći. Pravo djeteta je da pohađa nastavu bez ometajućih faktora i u tehnički izvodljivom okruženju, a složit ćete se da kombinirana nastava nije tehnički izvodiva, pogotovo u kombinaciji I i III razreda, i da ovakav vid nastave u dobroj mjeri remeti koncentraciju i stvara dodatne poteškoće učenicima oba razreda. Pogotovo jer se radi o odjeljenju koje sada broji 25 učenika. Postavlja se pitanje: Nije li uskraćeno pravo djeteta i nije li tom famoznom odlukom dato pravo formi nekog pravnog akta nad stvarnim i suštinskim pravima naše djece?

- Uzimajući u obzir informaciju da nedostaju dva učenika u prvom razredu da bi se i formalno-pravno mogla zaokružiti priča u smislu odvajanja odjeljenja, pouzdano znamo da na području Grada Bihaća, da ne govorimo o drugim gradovima i općinama na području USK-a, ima na desetine škola kojima je Ministarstvo „progledalo kroz prste“ i daleko manji broj učenika razdvojilo u dva zasebna odjeljenja. Podržavamo takve primjere gdje se daje prednost pravima djece nad formalnim barijerama, ali isto tako želimo skrenuti pažnju da ovim činom nam se jasno daje do znanja da smo zbog nečega „kažnjeni“, jer naša djeca ne mogu ostvariti ista prava koja ostvaruju djeca u drugim mjesnim zajednicama.

- Mjesna zajednica Brekovica broji blizu 1000 domaćinstava i prema nezvaničnim podacima 80% ljudi se iselilo u zemlje Evropske unije zbog boljeg i povoljnijeg radnog ambijenta i boljih uvjeta za rad. Ovom odlukom Ministarstvo šalje nedvosmislenu poruku i preostalom stanovištvu koji su odlučili ostati u domovini i ovdje odgajati i obrazovati svoju djecu „da im je Izačić blizu“ i da i oni idu putem svojih sugrađana koji su odselili. Jer, kako drugačije objasniti situaciju u kojoj se na toj djeci slamaju neka pravila i standardi, a koja su uskraćena posebne posvećenosti nastavnika zbog njegove fizičke nemogućnosti da im se svima adekvatno posveti.

- Ova odluka je nepravedna i u kontekstu nastavnika koji faktički radi dvije norme i obnaša dva posla, a da Ministarstvo ni sa najmanje sredstava ne podržava ovakav specifičan rad nastavnika. Pripreme za svako od dva razreda se vode kao jedna priprema, vođenje odvojene pedagoške dokumentacije za dva odjeljenja mu se prizna kao jedno, da ne govorimo o brzom zasićenju i isrcpljenosti nastavnika koji nema ama baš niti jednog valjanog razloga da se trudi s obzirom da Ministarstvo ne vrednuje ono što on radi na adekvatan način. Postoji bojazan od strane nas roditelja da će ovakav način rada dodatno isrcpiti i demotivirati nastavnika koji u svom dosadašnjem radu je vrijedan svake pohvale i divljenja.

- Učenici prvih razreda u prvom razredu uče osnove pisanja i čitanja i sama činjenica da se tek susreću sa školom govori dovoljno koliko se njima nastavnik mora posvetiti da bi se u cjelosti adaptirali na školski ambijent. Sa druge strane, u trećem razredu učenici uče novo pismo – ćirilicu iz bosanskog jezika, tablicu množenja iz matermatike, strani jezik i drugi iznimno važan sadržaj u sklopu Nastavnog plana i programa. Šta očekivati od djece koja zasigurno neće imati dovoljno prostora niti posvećenosti da savladaju temeljne nastavne cjeline koje su od vitalnog značaja za njihovo buduće obrazovanje.

- Glavni razlog donošenja ovakve odluke Ministarstva jesu navodne uštede u budžetu. Ne želimo ulaziti u pojedinosti na koji način se troše određeni grantovi Vlade, kako se finansiraju neki manje važni projekti... o tome neka govori i sudi javnost i nadležne institucije za provođenje zakona, ali nam se nekako nameće jedno krucijalno pitanje: Šta može očekivati jedan narod u svojoj budućnosti kada štedi na obrazovanju svojih novih generacija i kada zbog štednje uskraćuje njihovo pravo na kvalitetno obrazovanje.

I nakon svih poemnutih nepobitnih argumenata koji govore da je odluka o spajanju dva razreda u jedno odjeljenje pogrešna, skrećemo pažnju nadležnima u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a da ukoliko ne dođe do korekcije odluke u interesu naše djece da ćemo biti primorani da povučemo određene radikalne poteze poštujući sve zakonske okvire koji nam daju mogućnost da našu djecu kolektivno ispišemo iz ove škole i upišemo u škole gdje će pohađati nastavu isključivo sa svojim vršnjacima, a što će prouzrokovati disbalans u radu škole u Brekovici. Napominjemo da smo već obavili razgovor sa prevoznicima radi kolektivnog prijevoza u slučaju potrebe. Također napominjemo da ćemo ovaj dopis proslijediti organizacijama zaduženim za zaštitu ljudskih prava, OSCE-u, Ombudsmenu za ljudska prava i drugim institucijama i organizacijama kojih se tiče ova tematika.

Iskreno se nadamo da ćete uzeti u obzir sve ove argumente i promijeniti odluku u interesu učenika i njihovih učeničkihi dječijih prava. S izrazima poštovanja!