Rohani: Iran neće napasti svoje susjede

Islamska Republika neće čekati na nečiji pristanak da nabavi oružje koje mu je potrebno za odbranu, kaže predsjednik Irana.

Iran nema "nikakvu namjeru "napasti" svoje susjede, ali će nastaviti proizvoditi "svo oružje" koje mu treba za odbranu, izjavio je predsjednik Islamske Republike Hassan Rouhani.

"Želimo biti dobar susjed i da vi budete naši dobri susjedi", kazao je on, misleći na zemlje Bliskog istoka, u govoru u Teheranu povodom Dana iranske vojske, prenosi Hina.

"Nemamo nikakvu namjeru napasti vas", rekao je Rouhani, dodajući kako Iran nema "nikakvu potrebu napasti" neku drugu zemlju.

"Mi smo velika zemlja, s velikim izvorima, mi smo velika civilizirana nacija. Tokom zadnjih desetljeća, ili stotina godina, Iran nije napao nijednog svog susjeda ili zemlje u svojoj regiji", dodao je.

 

Oružje za odvraćanje

"Poručujemo svijetu da ćemo proizvesti ili nabaviti bilo koje oružje koje nam je potrebno i nećemo čekati na pristanak... Poručujemo susjednim zemljama da naše oružje nije usmjereno protiv vas, ono služi za odvraćanje. Mi ne živimo u normalnoj regiji i vidimo da su invazione sile izgradile baze oko nas", naveo je Rouhani, prenosi Tanjug.

Predsjednik Irana je dodao da te sile "ne obraćajući pažnju na principe međunarodnog prava, interveniraju u regionalnim poslovima i vrše invazije na druge zemlje bez dozvole Ujedinjenih naroda".

Angažiran u Siriji, na strani režima Bashara al-Assada, i u Iraku, u ime borbe protiv grupe Islamska država Irak i Levant, kao i u borbi regionalnog utjecaja sa Saudijskom Arabijom, Iran optužuju Washington, Rijad i Zapad da destabiliziraju Bliski istok.

Teheran redovno optužuje Zapad da je uzrok svih zala u regiji, zbog svoje "imperijalističke" politike i podrške Izraelu.