Dramatična intervencija: Romi sjekirama napali policajce

Da je policijski posao izuzetno opasan i riskantan, najbolje govori novi dramatični događaj, koji se, kako saznajemo, odigrao preksinoć kod kampa u Banlozima kod Zenice kad je manja grupa Roma napala policajce tokom intervencije. Jučer u poslijepodnevnim satima uhapšene su dvije osobe.

Potraga za akterima

Iako je javnost još zgrožena nedavnim slučajem svirepog ubistva sarajevskih policajaca, zenički policajci umalo su tragično nastradali. Policajci su u kamp Banlozi došli po službenoj dužnosti kako bi uhapsili jednu osobu, nakon čega je brat Roma koji je trebao biti uhapšen, zajedno s još nekoliko njih, nasrnuo na policajce. 

Očevidac događaja ispričao je da su Romi sjekirama napali policajce, nakon čega je uslijedio opći haos. Srećom, do veće tragedije nije došlo. Policajac H. A. zadobio je tom prilikom povrede u predjelu zgloba noge, zbog čega je intervenirala i Hitna pomoć. Još nije poznato je li povreda nastala usljed naguravanja ili pokušaja policajca da izbjegne konflikt s Romima. On je prevezen u Odjel urgentnog bloka Kantonalne bolnice Zenica. 

Aldina Alić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, potvrdila je da je došlo do incidenta u Banlozima. 

- Podnijet ćemo Tužilaštvu ZDK izvještaj o počinjenom krivičnom djelu napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti – kazala je ona.

Blokirali naselje

Brojne policijske patrole i inspektori odmah su izašli na mjesto događaja i blokirali zeničko naselje. Zahvaljujući brzoj intervenciji, situacija je brzo stavljena pod kontrolu, a saobraćaj na ovoj dionici nakratko je, zbog brojnih policijskih patrola, bio potpuno obustavljen.

Oštra osuda napada na pripadnike MUP-a ZDK  

U sjeni nedavnih napada na pripadnike policijskih organa u Sarajevu te napada na pripadnike MUP-a ZDK, Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica) strogo je osudilo ponašanje pojedinih pripadnika Romske zajednice iz Zenice.

– Uvjeren sam da se pripadnici MUP-a ZDK u svom radu pridržavaju visoko postavljenih standarda te da su za incident krivi isključivo pojedinci romske nacionalnosti, a nikako svi stanovnici Banloga romske nacionalnosti. Napominjem da ovakvo ponašanje pojedinaca ni u kojem slučaju ne može biti reprezent cjelokupne Romske zajednice. Apeliramo na sve naše članove da se pridržavaju zakona, a posebno da poštuju naredbe policijskih službenika, koji zakon štite i provode na zadovoljstvo svih nas – rekao je Emir Abduzaimović, pravni savjetnik UNM-a.

Izvor: