Sanela Bešić: Romi su najsiromašniji u BiH i zaista smo u najtežem položaju

Osmog aprila obilježava se Svjetski dan Roma. Ovaj datum je ustanovljen kako bi se ukazalo na težak položaj pripadnika tog naroda i pozvalo vlade širom svijeta da rade na unaprijeđenju njihovog položaja.

Tim povodom razgovarali smo sa Sanelom Bešić, izvršnom direktoricom Romskog informativnog centra "Kali Sara" od koje smo nešto više saznali o položaju, obrazovanju i zapošljavanju Roma.

"Kada je u pitanju Okvirni akcioni plan o obrazovnim potrebama roma/romkinja u Bosni i Hercegovini, krajem mjeseca ćemo organizirati konferenciju kako bismo vidjeli koliko oni slijede taj plan, šta su njihovi izazovi, barijere te dokle su stigli sa implementacijom", govori Bešić za portal Radiosarajevo.ba

Dervo Sejdić je prošle godine izrazio očekivanje da će romska zajednica u Bosni i Hercegovini ići ka svom boljitku pri čemu im je potrebna pomoć nadležnih državnih institucija. A kako stvari stoje danas, Bešić odgovara:

"Ovaj proces traje duže od deset godina gdje možete vidjeti u određenom momentu i napretke ali i korake koji nas vode unazad. Pred nama je još sigurno jako dosta rada. Prema našim podacima veliki broj Roma otišao iz države zbog situacije u Bosni i Hercegovini koja je vrlo teška, a posebno kada znate činjenicu da je je veliki broj Roma nije zaposlen. Ukoliko državne vlasti ili bilo koji drugi nivo vlasti u BiH programi za zapošljavanje ne budu konkretniji i uslovi za zapošljavanje ne budu bolji, na žalost dijelimo sudbinu i drugih ljudi u BiH koji su nezaposleni. Na nama je da nastavimo raditi ali će sigurno proći još dosta vremena kada ćemo jednog dana reći da smo zadovoljni", priča naša sagovornica.

Napomenula je kako je i dalje romskoj djeci najpotrebnija pomoć u obrazovanju te je izrazila očekivanje od svih škola da u svom okruženju naprave uvjete da se djeca ne razlikuju po boji kože, imenu ili odijevanju.

"Svjedoci smo da postoji socijalna diskriminacija. Činjenica je da su Romi najbrojnija i najsiromašnija kategorija stanovništva u BiH i zaista smo u najtežem položaju. Često s kolegama pričam i zagovaramo na tome kako moramo vršiti pritisak na političare da se vrlo ozbiljno pozabave socijalnom reformom jer je to jedan od preduslova za ulazak u Evropsku uniju", napominje za portal Radiosarajevo.ba Sanela Bešić, izvršna direktorica Romskog informativnog centra "Kali Sara".