Romsko naselje kod Zenice pretvaraju u industrijsku zonu, osam porodica ostaje bez doma

U kolektivnom centru Banlozi sjeverno od Zenice smješteno je više desetina porodica socijalno ugroženih kategorija, uglavnom romske nacionalnosti, koje će narednih dana biti iseljene, a na mjestu njihovih baraka bit će napravljena industrijska zona Zenica-sjever.

Odluku o izgradnji poslovne zone na mjestu kolektivnog centra Banlozi donijelo je Gradsko vijeće Zenice, a porodicama koje su živjele u barakama uskoro će biti uručeni ključevi stanova zgrade za socijalno stanovanje koja je izgrađena u zeničkom naselju Radakovo. Većina porodica dobila je važeća rješenja kojima će ostvariti pravo za stan, ali osam romskih porodica nakon rušenja baraka ostat će bez krova nad glavom.

Novinar portala Klix.ba danas je posjetio romske porodice u Banlozima te s njima razgovarao o životu u kolektivnom kampu i očekivanjima od budućnosti, u sigurnijim životnim uvjetima, moderno izgrađenoj zgradi u neposrednoj blizini grada.
 

"Dobit ćemo krov nad glavom, ali ćemo i dalje biti gladni"



Među porodicama koje su dobile rješenje za novi stan u Radakovu je i Hanka Šuvalić-Tahirović koja je izjavila da novi smještaj neće riješiti njihov najveći problem.

"Vjerujemo da će biti bolje nego što je ovdje, jer ovdje nikada nismo imali normalne uslove za život. Vodu smo kupovali, zbog ovih baraka smo svi oboljeli, a hranimo se onim što nađemo u kontejnerima ili što kupimo kada naprosimo. Ako ne idemo roviti po kontejnerima, mi moramo prositi, ali ni to nam ne daju. Dobijemo novčanu pomoć blizu 100 KM, što može biti samo da platimo račun za struju i lijekove", govori Šuvalić-Tahirović.

Dodala je kako ih dugo niko nije obišao i vidio da li su gladni, žedni ili bolesni, a zbog nestašice jednom od komšija je preminulo i dijete.

"I ako dobijemo te stanove, problem će biti kako ćemo mi živjeti u njima. Jednostavno nije fer što su dali rješenja nekima, a nekima nisu. Odavde idemo svi ili niko. Ne mogu srušiti baraku u kojoj se nalazi trudna žena s petero djece, a nije dobila rješenje", dodala je Šuvalić-Tahirović.
 

Osam porodica bez rješenja za novi stan u Radakovu



Mirsadu Šuvaliću su raniji zaposlenici Gradske uprave Zenica izdali rješenje o novom smještaju, a prema njegovim riječima, sada kada ga trebaju pronaći u svojim arhivama, rješenje ne postoji, zbog čega će s troje djece morati na ulicu.

"Nama je izdato rješenje, ali sada nam novi uposlenici, koji o tome odlučuju, ne žele dati novo rješenje. Govorili su da je zagubljeno, a novo nam ne mogu izdati i ja ću morati s troje djece izaći na ulicu”, izjavio je Šuvalić.

Devetnaestogodišnja Rahima će s jednogodišnjom bebom završiti na ulici, jer kao i još sedam porodica nije dobila rješenje, iako ga je tražila od Gradske uprave.

"Kada sam se udala, živjela sam kod svekrve, a nakon što se oslobodila baraka 12, uselila sam u nju. Tada je došao jedan od nadležnih, koji je meni rekao da izađem, kako bi u tu baraku smjestio porodicu s više djece, nakon čega sam se vratila kod svekrve, a rečeno mi je da se uselim u novu baraku kada se oslobodi. Tražila sam i ja rješenje za novi smještaj, ali su rekli da u posljednje dvije godine ništa nisu izdavali”, izjavila je Rahima.
 

Udruženje nacionalnih manjina najavilo proteste



Predstavnici Udruženja nacionalnih manjina Zenice održali su neformalni sastanak s predstavnicima Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenice, gdje je konstatovano da gradska služba postupa u skladu s važećim pravilnikom koji uređuje ovu oblast.

"Poseban problem predstavlja osam romskih porodica koje nažalost, zbog dugogodišnjeg života na rubu egzistencije, nisu uspjele sebi osigurati krov nad glavom te su se svojevoljno uselile u razrušene napuštene barake. Pravni savjetnik Udruženja Emir Abduzaimović saglasan je sa stajalištem ove nadležne gradske službe da ove porodice nemaju valjan pravni osnov za korištenje ovih stambenih jedinica, odnosno da su u posjed ovih baraka ušli na protupravan način bez dozvole vlasnika Grada Zenice. Međutim, Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice smatra nedopustivim da u 21. vijeku ove romske porodice budu izbačene na ulicu, odnosno da ostanu bez krova nad glavom. Ove porodice imaju i djecu manjeg uzrasta, koja u najvažnijem periodu svoga psihofizičkog razvoja moraju imati neometane uslove za život, školovanje i pravilno formiranje ličnosti", poručili su iz Udruženja nacionalnih manjina Zenice.

Iseljavanje porodica i rušenje prvih baraka je planirano 25. maja, a iz spomenutog udruženja su apelovali da gradonačelnik Fuad Kasumović pokuša pronaći neko rješenje i za osam romskih porodica. 

Vijećnik u Gradskom vijeću Zenice u ime nacionalnih manjina Asim Musić je izjavio kako je danas pokušao doći do gradonačelnika i obaviti razgovor, ali bezuspješno.

"Porodice u Banlozima nisu zaboravljene i ja ću se boriti za svakog od njih. Pokušat ću i narednih dana doći do Kasumovića, jer je on jedini koji može riješiti ovaj problem", izjavio je Musić.

Na kraju su pomenuli da će, ako se počnu rušiti barake, a ne bude osiguran krov nad glavom i za pomenutih osam porodica, organizovati proteste i ako treba svojim tijelima blokirati bagere.