Ronioci dva sata u ledenoj vodi 'krpali' nasip kod Tanca na Uni

Jedina prometna veza između posavskog i moslavačkog dijela županije bit će potpuno prekinuta do utorka ujutro. Najbliži obilazni pravac je preko Ivanić Grada i Martinske Vesi.

 

Ronioci sačuvali nasip od urušavanja

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) izvijestila je u ponedjeljak popodne da su ronioci u ekstremnim uvjetima spriječili urušavanje nasipa kod Tanca na Uni.

U gotovo nemogućim uvjetima, s vrlo niskom temperaturom vode od sedam stupnjeva i nikakvom vidljivosti, ronioci su više od dva sata proveli u vodi u kojoj im je prijetilo pothlađivanje kako bi na kritičnome mjestu na nasipu spriječili daljnje urušavanje, priopćio je HGSS.

Naime, nešto poslije 12 sati tri ronioca iz Karlovca uz jednog člana Kluba podvodnih aktivnosti Vodomara stigli su na mjesto zarona na nasip između Uštica i Tanca. Budući da se radilo o odronu i urušavanju ceste, bilo je potrebno ojačati nasip uz koji ide cesta. Ronioci su razvukli deset cerada dugih deset metara i širokih četiri metra sa strane nasipa izloženog vodi te su tako ojačali nasip i zaustavili prodiranje vode i moguće potpuno urušavanje ceste.

Nakon toga ronioci su se uputili kilometar dalje kako bi na još jednoj kritičnoj točki pripremili moguću sanaciju, navodi HGSS.

 

Zatvorili cestu državnu cestu Sisak-Popovača

Zbog prelijevanja savske vode preko državne ceste (D36) Sisak - Popovača, Hrvatske su ceste u dogovoru sa Stožerom zaštite i spašavanja Sisačko-moslavačke županije, donijele odluku o privremenom zatvaranja te prometnice za sav promet. 

Promet će biti obustavljen od ponedjeljka, 19. ožujka u 19 sati do utorka, 20. ožujka u 7 sati.  To znači da će jedina prometna veza između posavskog i moslavačkog dijela županije biti potpuno prekinuta. Najbliži obilazni alternativni pravac je preko Ivanić Grada i Martinske Vesi. Ovisno o uvjetima koji će biti na trenu, Stožer će u utorak donijeti odluku o daljnjoj regulaciji prometa.

Do prelijevanja vode preko prometnice u šumi Brezovica, došlo je zbog sve veće količine savske vode koja se pušta u retenciju Lonjsko polje.

 

Brođani strahuju: Vodeni val dolazi im u četvrtak

Brođani s određenom dozom straha iščekuju nadolazeći val koji će uskoro proći kroz Jasenovac i poći prema Slavonskom Brodu. Očekuje se da bi kroz Slavonski Brod trebao proći u četvrtak ili petak.

- Opravdano je što se ljudi plaše kada vide ovako veliku vodu, ali ih uvjeravamo da smo poduzeli sve kako bi im pomogli ako za to bude potrebno. Prema nekim procjenama još se očekuje da vodostaj rijeke Save kod Slavonskog Broda poraste još oko 20 centimetara, što bi trebalo iznositi oko + 850 centimetara i to bi po nas bio najbolji scenarij - rekao je Stjepan Bošnjaković, dožupan Brodsko-posavske županije i prvi čovjek Stožera za obranu od poplave. 

S vodom i vatrom sve može poći po zlu, a to najviše ovisi od pritoka koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, jer one pune Savu.

- Snijeg koji je pao u ponedjeljak, kao i ovaj koji se očekuje u srijedu ne bi trebao napraviti veće probleme, kiša bi bila najopasnija jer ona brzo puni korita rijeka s obzirom da je zemljište nakon obilnog snijega jako natopljeno jer je u samo nekoliko dana temperatura s – 15 narasla na + 15 stupnjeva - rekao je Stjepan Bošnjaković.

 

Sazvali sjednicu Stožera civilne zaštite RH

''S porastom temperatura zraka u prvoj polovici mjeseca ožujka započelo je intenzivnije topljenje velikih količina snijega, a što je dovelo do porasta vodostaja rijeka na cjelokupnom području Republike Hrvatske. Trenutačno najsloženija situacija je na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Ličko-senjske, Brodsko-posavske i Zagrebačke županije.

Na zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ravnatelja DUZS-a Dragana Lozančića, za danas u 20:00 sati sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na temu obrane od poplava te praćenja razvoja situacije i poduzimanja odgovarajućih mjera.

DUZS je preko svojih područnih ureda za zaštitu i spašavanje i Županijskih centara 112 u stalnom kontaktu s predstavnicima JLR(P)S te žurnih službi. Kroz stožere civilne zaštite koordinirane su sve aktivnosti između operativnih snaga sustava civilne zaštite za podizanje pripravnosti za slučaj poplava te angažiranja ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu'', priopćili su iz Državnog ureda za zaštitu i spašavanje. 

Temeljem održanih sjednica i zahtjeva stožera civilne zaštite, za potrebe obrane od poplave na ugrožena područja do sada je iz DUZS-a upućeno:

u Kosinj: 3 čamca aluminjska s opremom, 10 agregata 2,5-5 kw s opremom, 30 prsluka za spašavanje na vodi
u Jasenovac: jedna pumpa visokog kapaciteta
u Karlovac: jedna pumpa visokog kapaciteta i dvije punilice za pijesak s opremom
iz Ravnateljstva za robne zalihe: jedna pumpa visokog kapaciteta (Letovanić) i 2 punilice za pijesak s opremom (Jasenovac, Lipovljani)

U pripremi je:

40 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe
20 pumpi za vodu
20 agregata
3 pumpe visokog kapaciteta (preko Robnih zaliha)
4 čamca s opremom

 

'Strahujem, ne može se ni spavati'

Kad sam ovo jutros vidjela... što da vam kažem, katastrofa. Došli su mi s pumpama izbacivati vodu iz kuće, i od tamo pomalo izlazi. Strahujem od sutrašnjeg vala, ne može se ni spavati. Pomogli su mi sinovi i susjedi. Kokice sam morala staviti sve zajedno na povišeno, tijesno im je, ali moram ih spasiti - kazala je gospođa Milena, mještanka sela Uštica kod Jasenovca.