Rouhani: SAD da suspendira sankcije Iranu zbog velikih poplava

Predsjednik Irana kaže da je Bijela kuća nehumana zbog toga što odbija dozvoliti novčanu pomoć iranskom Crvenom polumjesecu.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je izjavio da bi Sjedinjene Američke Države trebale suspendirati sankcije protiv Irana zbog nedavnih razornih poplava koje su pogodile tu zemlju i odnijele desetke života.

Državna televizija citirala je Rouhanijeve riječi da bi "američki zvaničnici, kad bi imali mudrosti, objavili da će suspendirati sankcije na godinu dana zbog poplava u Iranu", prenose Agencije.

Rouhani je, također, rekao da je Bijela kuća "nehumana" zbog toga što odbija dozvoliti novčanu pomoć iranskoj organizaciji Crveni polumjesec, prenosi Tanjug.

Od sredine marta sjeverni i zapadni dio Irana pogođen je razornim poplavama, koje su odnijele desetke života i nanijele velike štete.

Zarif: Ovo je ekonomski terorizam

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je ranije kazao da su sankcije koje je prošle godine uvela administracija Donalda Trumpa omele uspješne spasilačke operacije u područjima pogođenim poplavama.

On je na svom Twitter nalogu napisao da politika "maksimalnog pritiska" Amerike na Iran ometa napore za pomoć iranskog Crvenog polumjeseca svim zajednicama razorenim poplavama bez presedana.

Sankcije su, kazao je on, spriječile Teheran da dobije neophodnu opremu, uključujući helikoptere za pomoć.

"Ovo nije samo ekonomski rat; to je ekonomski terorizam", napisao je Zarif.