fbpx RS nastavlja da se zadužuje i u ovoj godini

RS nastavlja da se zadužuje i u ovoj godini

Home

RS nastavlja da se zadužuje i u ovoj godini


Republika Srpska (RS) će se do kraja januara zadužiti za novih 45 miliona KM.

Kako bi osigurali sredstava za finansiranje budžetskih izdataka u ovoj godini, iz Ministarstva finansija RS-a su za 25. januar najavili prodaju obveznica u iznosu od 25 miliona KM, a pet dana kasnije i trezorskih zapisa vrijednih 20 miliona KM.

Kamatna stopa za obveznice je fiksna i to 3,25 posto na godišnjem nivou, a rok dospjeća je tri godine, dok je za trezorske 12 mjeseci.

Aukcije će biti održane na Banjalučkoj berzi 25. i 30. januara, a iz Ministarstva finansija RS-a su pozvali zainteresirane pravne i fizičke osobe da kupe ove dugoročne i kratkoročne hartije od vrijednosti RS-a.

Iz opozicije upozoravaju da je RS došla u situaciju da će ove godine gotovo polovina izvornih prihoda iz 2016. ići za otplatu zaduženja.

Prema projekcijama Vlade, iz budžeta Republike Srpske u 2017. godini bi trebalo vratiti 826 miliona KM duga, a u 2018. čak 967 miliona KM.

RS sredstva za finansiranje budžetskih rashoda zasad mora tražiti na domaćem tržištu, budući da je neizvjesno kada će biti održana sjednica Izvršnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda na kojoj treba da bude razmatran pregled o povlačenju druge tranše kredita za BiH.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija je nedavno rekao da je taj bh.entitet izvršio svoje obaveze, ali da neke mjere iz dodatnog Pisma namjere MMF-u nisu ispunjene ni u Federaciji BiH, ni na nivou zajedničkih institucija BiH, zbog čega neće biti sjednice Izvršnog odbora MMF-a.

(Izvor: Avaz.ba)

Objavio: Sat, 21/01/2017 - 11:33

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top