fbpx Republika Srpska protiv sufinansiranja Zemaljskog muzeja iz budžeta BiH

Republika Srpska protiv sufinansiranja Zemaljskog muzeja iz budžeta BiH

Home

Republika Srpska protiv sufinansiranja Zemaljskog muzeja iz budžeta BiH

Zemaljski muzej BiH
Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) su najoštrije osudili odluku Vijeća ministara BiH kojom se, kako tvrde, “nezakonito sufinansira Zemaljski muzej iz Budžeta BiH i favorizuje kao ustanova kulture od posebnog značaja, iako je kultura u nadležnosti entiteta odnosno kantona”.

"Odlukom da se Zemaljskom muzeju BiH obezbijedi grijanje putem centralne kotlovnice institucija BiH, kao i da troškove grijanja snosi Vijeće ministara BiH, nastavlja se protivustavno favorizovanje institucija kulture koje i teritorijalno i administrativno pripadaju Federaciji BiH, odnosno Kantonu Sarajevo", tvrdi se u saopćenju iz ovog resora entitetske vlade.

Dodaju da je ova odluka, donesena na 166. sjednici Vijeća ministara BiH, 12.februara 2019., a na prijedlog ministra civilnih poslova BiH u tehničkom mandatu Adila Osmanovića, predstavlja “još jedan u nizu pokušaja prijenosa nadležnosti iz oblasti kulture na nivo BiH”.

"Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a nije konsultovano u vezi sa navedenom odlukom i od srpskih predstavnika u Vijeću ministara BiH zatražit će detaljnu informaciju. Podsjećamo da je Ustavom RS-a, Ustavom BiH i Ustavom Federacije BiH, kao i Dejtonskim mirovnim sporazumom definisano da je oblast kulture u nadležnosti entiteta, odnosno kantona", navodi se u saopćenju, kako prenosi fena. 

Objavio: Pon, 04/03/2019 - 22:36
Back to top