RTV USK obilježila 25 godina rada: Dodijeljena godišnja novinarska nagrada te priznanja i zahvale

Kkk

Četvrt vijeka je iza nas, četvrt vijeka svakodnevno radimo, stvaramo program, bilježimo kako svakodnevne političke, ekonomske, privredne vijesti iz cijelog Unsko-sanskog kantona.
 

Zabavnim program nastojimo relaksirati i donijeti one ljepše, opuštenije, možda i inovativnije priče do naših gledalaca i slušalaca. Dokumentarnim emisijama bilježimo historiju ovog kraja s ciljem da ne bude zaboravljena, posebnim emisijama namijenjenim školarcima upozoravamo na sve dobre i loše stvari, pratimo rad predstavnika svih konfesija. RTVUSK sinoć je proslavila 25 godina postojanja, i namjeravamo još nebrojeni niz godina, uz svakodnevna poboljšanja biti protok svih informacija iz Krajine u svijet... 

Dvije i pol decenije, zaposlenici ispred i iza kamera, administracija, radijski voditelji, urednici, ton majstori donosili su sve bitne informacije iz Unsko-sanskog kantona, iz prostorija nikad završene zgrade, koja nikad nije dobila ni upotrebnu dozvolu. 

Iz prostorija koje prokišnjavaju, betonskih zidova koje je teško ugrijati, nerijetko improvizovanih tv i radijskih studija, ipak smo izrasli u najutjecajniji javni medij, čiji novinari, snimatelji, montažeri, realizatori svakodnevno, sa terena donose priče iz svih gradova i općina  Unsko-sanskog kantona. Ipak, na pragu smo ostvarenja plana - uplaćena su inicijalna sredstva koja će menadžmentu ovog javnog preduzeća poslužiti za kupovinu naše, vlastite zgrade u kojoj će zaposlenici napokon imati dostojne i adekvatne radne prostorije.

Pored obilježavanja ovog doista velikog događaja, dodijeljena su i priznanja uposlenicima bez kojih proizvodnja programa ne bi bila moguća. Dvadestogodišnjicu doprinosa funkcionisanju RTV USK dao je realizator Dino Đuderija, a 10 godina stvarali su novinarske priče Zlatan Radić, Melita Mujadžić, Nasko Kišmić i Aladin Medanović, naš kolega koji na žalost sinoć nije mogao biti sa nama, jer mu to trenutno zdravstveno stanje nije dozvoljavalo. U njegovo ime, zahvalnicu i prigodan poklon primio je montažer i kolega, ali prvenstveno prijatelj Nasko.

Ranijih godina, ceremonija dodjele novinarske nagrade je priređivana zasebno, a ovog puta, zbog epidemioloških odredbi, mastilo i plaketa nagrade „Emin Huskić“ koja je i idejno potekla iz redova urednika ove kuće, zasluženo je pripala kolegi Zlatanu Čekiću. Zlatan je svojim dokumentarnim filmom zauvijek u televizijskim analima ostavio djelo koje govori istinu o oslobađanju Grada na devet rijeka. Bitno je to za historiju države, kantona, za sve generacije. Njegov rad zadovoljio je dokumentaristiku u pravom smislu, te riječi i na zasluženi pijedestal stavio sve one ljude koji su oslobodili Sanski Most tokom ratne operacije „Sana 95“.

Dvadeset i petu godišnjicu, dodjelu nagrada i priznanja RTV USK zabilježili smo a priču donosimo u večerašnjem TV Dnevniku u 19,00 sati...