Alarmantno u Zenici: Rudari poručili iz jame da ne daju Stranjane

Potvrda o gašenju rudnika stigla je danas iz “Elektroprivrede BiH”.

U jami Stranjani, Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica, trenutno se nalazi 75 rudara, dok ih se isto toliko nalazi se u krugu pogona, nakon što su odlučili obustaviti proizvodnju zbog najavljene likvidacije.

Obustavili proizvodnju

Podsjetimo, oko 150 rudara najprije je jučer obustavilo proizvodnju zbog straha od likvidacije ovog pogona, a potom je pola njih rano jutros sišlo u jamu i odbijaju izaći.

Prema riječima Smaje Dogloda, u ime Sindikata, nije poznato do kada će rudari ostati u utrobi jame.

- Ljudi su se dogovorili i odlučili sići u jamu. Niko ne zna do kada će ostati dolje. Halalili su se sa svim, nemaju šta izgubiti - kaže Doglod.

Podsjetimo, jučer je nova Uprava rudnika održala sastanak u Stranjanima, na kojem su im poručili da će vršiti preraspodjelu rudara iz Stranjana u preostala dva pogona (Stara jama i Raspotočje, op.a.).

Ogorčeni rudari smatraju da na taj način žele prikriti gubitke u Raspotočju, opravdati velike investicije a gubitke prepisati Stranjanima, koji imaju najkvalitetniji ugalj, te da sve upućuje na gašenje pogona.

Potvrda o gašenju Stranjana stigla je danas iz “Elektroprivrede BiH”, koji su poručili da je ovaj pogon neproduktivan, te da rudari neće ostati bez posla i da je njihova preraspodjela u druge dvije jame, ustvari, spašavanje kompletnog rudnika.

Zbog novonastale situacije u Stranjanima, danas u Zenici boravi i Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH, koji razgovara s predstavnicima Stranjana i upravnikom pogona.

Još nije poznato kakav će biti epilog cjelokupne situacije, međutim, ogorčeni rudari su poručili kako ne daju Stranjane.

-Nećemo dozvoliti da se ugase Stranjani! Ne damo naš pogon i tačka! - poručili su, vidno razočarani, komorati koji se nalaze u krugu pogona.

 

Neizvjesna noć

Rudari koji se od jutros nalaze u utrobi jame za sada su dobrog zdravstvenog stanja, međutim, pred njima je zasigurno neizvjesna noć.