Rusi još uvijek ne dolaze u BiH, ali bi preko naše zemlje mogli ići za Zapadnu Evropu

.
U srijedu ujutru predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je mobilizaciju 300.000 osoba za rat u Ukrajini. Od tog trenutka krenula je pomama za avionskim kartama za letove iz Rusije ka zapadu.

 

Jedna od rijetkih destinacija gdje mogu letjeti prema Evropi je Beograd, a veoma poželjan im je i Istanbul.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući odluku o mobilizaciji predsjednika Rusije Vladimira Putina rekao je da zbog toga avionska karta na relaciji Moskva - Beograd na crnom tržištu dostigla cifru od nevjerovatnih 9.000 eura.

Kako Klix.ba saznaje u posljednja 24 sata na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine nisu zabiježeni ulasci ruskih državljana. No, za očekivati je da u narednim danima hiljade Rusa koji bježe od Putinovih planova preko Bosne i Hercegvine krenu dalje ka zemljama Zapadne Evrope.

Interesantno je da Rusi ne bježe ni prema Kini, Indiji ili drugim istočnim zemljama već prema zapadu - koji je nametnuo oštre sankcije Moskvi zbog agresije na Ukrajinu.

Također će biti interesantno vidjeti kako će reagovati režim u bh. entitetu Republika Srpska na čelu sa Dodikovim SNSD-om ukoliko se pojave državljani Rusije koji se ne slažu s politikom predsjednika Vladimira Putina. Da li će im pružiti utočište i pomoć ili će postupiti nehumano, pred vladajućim strukturama u RS-u je teška odluka.

U Rusiji je na snazi zakon po kojem svako ko odbije mobilizaciju bit će kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju do 10 godina. Mladi zbog toga na svaki način pokušavaju pobjeći iz države i tako izbjeći odlazak na ratište.