Rusi nisu utjecali na ishod predsjedničkih izbora u SAD

Komitet za obavještajni rad američkog Senata nije našao dokaze da su ruske službe ili pojedinci imali ikakvih kontakata s timom Donalda Trampa (Trump) koje bi dovele do utjecaja na ishod predsjedničkih izbora prije dvije godine.  

To je sukus 253 strane dugog izvještaja senatskog komiteta koji je objavljen danas.  

Ustanovljeno je da su se ruske službe angažirale tokom kampanje za izbor predsjednika SAD. Ali da nije bilo direktnih kontakata s Trampom, niti su ruske akcije dovele do njegove pobjede.

Tramp je pozdravio izvještaj i istakao da „lov na vještice mora odmah prestati“. Na svom profilu na Twitteru on je napisao i da je njegova protivkandidatkinja Hilari Klinton (Hillary Clinton) nastojala da ga poveže s ruskim službama, ali da u tome nije uspjela.

Komitet za obavještajni rad u svom je izvještaju istakao da oni nisu našli dokaze koji bi naštetili Trampu, ali i dodali da bi druge istrage koje se vode, mogle to utvrditi.

U prvom redu odnosi se to na istragu koju vodi specijalni istražitelj Robert Miler (Muller). Ona je, pojašnjeno je, sveobuhvatnija i dalekosežnija od senatske.

Istovremeno, Komitet je naglasio da nastavlja istraživati ruske aktivnosti tokom kampanje za predsjednika SAD 2016.

Senatori Demokratske stranke nisu podržali ovakav izvještaj.

Ustvrdili su da je on manjkav, jer mnogo bitnih sagovornika nije htjelo sarađivati u istrazi. Ipak, Republikanci su imali dovoljan broj glasova da ga izglasaju.

Senat je prije toga usvojio zakon koji je istražitelja Milera zaštitio od eventualne smjene koju bi protiv njega mogao poduzeti predsjednik Tramp.