Rusi tvrde da su u Ukrajini ubili čak 51 plaćenika iz BiH

.
Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da je u Ukrajini ubijen 51 bosanskohercegovački plaćenik.

 

Naime, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je tablicu koja, kako tvrde, sadrži broj "plaćenika" koji su se došli boriti u Ukrajinu protiv ruske invazije, broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu te broj preostalih.

 

 

U tabeli koju je objavilo Rusko ministarstvo stoji da je u Ukrajinu od 24. februara, kada je počela ruska invazije, stiglo 167 bh. državljana.

Od toga ih je, prema njihovim tvrdnjama, 51 ubijen, 46 je napustio zemlju te ih je s jučerašnjim datumom u Ukrajini ostalo 70.

Ove brojke su poprilično sporne, budući da ne postoje službeni podaci o eventualnim bh. plaćenicima u ukrajinskoj vojsci.

U tabeli možete pogledati podatke i za ostale države.

Podsjetit ćemo da se u februaru ove godine pojavila informacija o plaćenicima iz BiH koju je plasirao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Tada je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila kako se nada da će Lavrov takve eventualne informacije prijaviti nadležnim službama te da takvi podaci moraju biti provjereni posebno kada govore o drugim državama i kada je u pitanju sigurnost i stabilnost.

Foto: Twitter