Rusija bilježi rekordne cifre u zarazi koronavirusom

koronavirus
Broj preminulih od koronavirusa u Rusiji u subotu je dostigao rekord peti uzastopni dan kada su vlasti javile o 697 novih smrtnih slučajeva, dok se zemlja suočava s naglim rastom broja zaraženih. Prethodni rekord od 679 preminulih registrovan je u petak.

 

Ruska radna grupa za borbu protiv koronavirusa u subotu je izvijestila o 24.439 novozaraženih koronavirusom - najvši dnevni broj zaraženih od januara, i za 1.200 više u odnosu na prethodni dan. Na Moskvu i okolne regije i St. Petersburg otpada skoro polovina današnje cifre zaraženih.

Kremlj je insistirao u petak da vlasti još ne raspravljaju o novom lockdownu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov priznao je da je situacija s koronavirusom "napeta" u brojnim regijama, ali je kazao da "niko ne želi nikakve lockdowne".

Rusija je uvela samo jedan lockdown širom zemlje prošlog proljeća koji je trajao šest sedmica, ali se vlada otada protivi zatvaranju bilo kakvih poslovnih aktivnosti.

Ruska radna grupa za borbu protiv koronavirusa izvijestila je o skoro 5,6 miliona potvrđenih zaraza koronavirusom u pandemiji i o 137.262 preminulih, prenosi Associated Press.