Rusija će Kubi posuditi 38 miliona eura za kupnju oružja

Rusija će Kubi odobriti 38 miliona eura zajma za kupnju ruskog oružja, kazao je danas zamjenik ruskog ministra finansija Sergej Storčak, nakon sastanka predsjednika Vladimira Putina s kubanskim kolegom Migelom Dijazom Kanelom (Miguel Diaz Canel) u Moskvi.

Ruske novine ''Kommersant'' prethodno su izvijestile da Moskva planira pozajmiti Kubi više od 50 miliona američkih dolara kako bi joj omogućila kupnju ruske ratne opreme, uključujući tenkove, oklopna vozila, a možda i vojne helikoptere.

Ugovor o pozajmici trebao bi biti potpisan za dvije sedmice

Za vrijeme Putinova mandata, Rusija pokušava obnoviti veze i produbiti svoj utjecaj u Latinskoj Americi, posebice s državama skeptičnima prema američkom utjecaju, poput Kube, čije prijateljske veze s Moskvom datiraju iz razdoblja Sovjetskog saveza.

Storčak je kazao kako će kubanska vojna delegacija posjetiti Moskvu za dvije sedmice, kada bi se trebao potpisati dogovor o očekivanoj pozajmici za nabavu ratne opreme.

"Kommersant" je citirao neimenovani izvor iz ruske vojne industrije koji tvrdi da Kuba namjerava modernizirati rusku opremu koju trenutno koristi te također nabaviti novo oružje.

Kanelova prva službena posjeta Rusiji

Putin je na konferenciji za novinare, koju je održao s kubanskim predsjednikom, istaknuo da na Kubi namjerava sagraditi stanicu koja će toj državi omogućiti priključenje u sistem globalne navigacije Glonass, ruskoj inačici GPS-a.

Ruski je predsjednik naglasio da je Moskva spremna pomoći Kubi u modernizaciji infrastrukture, uključujući željeznice.

Dijaz Kanel je u prvom službenom posjetu Rusiji od preuzimanja mandata te je pozvao Putina na Kubu iduće godine.

U zajedničkom obraćanju obojica su predsjednika pozvala SAD da ponovo razmotri odluku o napuštanju Sporazuma o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kratkog i srednjeg dometa (INF).

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) najavio je da će se SAD povući iz INF-a, potpisanog 1987. Vašington svoje tvrdnje o ruskom kršenju sporazuma temelji na razvoju ruskog krstarećeg projektila Novator 9M729 dometa od 2.600 kilometara.