Rusija nastavila bombardirati sirijski Idlib

Sirijski pobunjenici i ratni promatrač tvrde kako je Rusija danas nakon nekoliko sedmica nastavila zračne napade protiv opozicije u sjeverozapadnoj provinciji Idlib.

Sirijski predsjednik Bašar el-Asad (Bashar al-Assad) obećao je da će vratiti svaki centimetar Sirije, a otkad se njegovoj strani 2015. pridružila Rusija, osvojio je velik dio pobunjeničkog teritorija. 

Izvor blizak Damasku prošle sedmice je otkrio kako se vlada priprema na ofenzivu u fazama da bi vratila Idlib, no Turska, čija vojska ima niz promatračnica uz granicu pobunjeničke zone, upozorava da se takav napad ne provede.

Ruski zračni napadi u i oko Idliba stali su 15. avgusta, no snage odane sirijskoj vladi nastavile su zračno bombardiranje i granatiranje tamošnjih pobunjenika, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, ratni promatrač sa sjedištem u Engleskoj.  

Pobunjenički izvori i Opservatorij tvrde kako su se ruski napadi dogodili u blizini Đisr el-Šugora, na zapadnom rubu pobunjeničkog teritorija.

Ruski, turski i iranski čelnici trebali bi se sastati 7. septembra u Iranu, a očekuje se da će tamo raspraviti situaciju u Siriji.