Rusija: NATO širi aktivnosti na sjever Evrope i Baltik

Moskva će pažljivo i detaljno analizirati sve odluke donesena na samitu NATO-a u Briselu, poručila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova je izjavila da je NATO, kritizirajući Rusiju, proširio vojne aktivnosti na području sjeverne Evrope i Baltika, javlja Anadolija.

U obraćanju na sedmičnoj konferenciji za medije u Moskvi, Zaharova je kazala da će Rusija pažljivo i detaljno analizirati sve odluke donesena na samitu NATO-a u Briselu.

Istakla je kako optužbe protiv Rusije, iznesene tokom samita, nisu utemeljene na dokazima.

"Vojni blok NATO-a pod takvim izgovorom širi aktivnosti na području sjeverne Evrope i Baltika", rekla je Zaharova.

Na pitanje novinara kako komentira riječi američkog predsjednika Donalda Trumpa da je "Njemačka postala zarobljenik Rusije", istakla je da samo u bazama u Njemačkoj broj američkih vojnika iznosi oko 35.000.

'Njemačka nije zarobljenik Rusije'

"Ovo pokazuje ko zaista kontrolira Njemačku. Mi s Njemačkom imamo trgovinske odnose, dok SAD tamo ima svoju vojnu bazu", kazala je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Trump je u srijedu, prvog dana Samita NATO-a, oštro napao Njemačku, posebno se okomivši na plinovod Sjeverni tok II, zbog čega je, kako je rekao, Njemačka postala zarobljenik Rusije.

"Moram reći da je jako tužno kada Njemačka sklapa veliki naftne i plinske ugovore s Rusijom, a od nas se očekuje da je štitimo od Rusije, dok oni svake godine plaćaju milijarde Rusiji", rekao je Trump tokom radnog doručka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Dodao je da je Njemačka pod potpunom kontrolom Rusije, napominjući da se Rusi bogate na Njemačkoj za koju je ponovio da je zarobljenica zvanične Moskve.