Rusija ne može koristiti svoje ime i zastavu na Olimpijskim igrama i SP u nogometu

.
Sud za sportsku arbitražu (CAS) potvrdio je da Rusija na naredne dvije smotre na Olimpijskim igrama, kao i na predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru, ne može da koristi svoju zastavu, ime i himnu.

Podsjetimo, Svjetska antidoping agencija optužila je Rusiju zbog neovlaštenog kršenja laboratorijskih podataka o dopingu i provobitno im je izrekla istu kaznu u trajanju od četiri godine, ali nakon žalbe CAS-u, kazna je smanjena na dvije godine i odnosi se na Olimpijske igre i sve svjetske šampionate u tom periodu.

Osim toga, Rusiji je zabranjeno da u naredne dvije godine ističe kandidaturu za domaćinstvo za bilo koju velike sportsku smotru, što u praksi znači da neće moći biti organizatori predstojećeg Evropskog nogometnog prvenstva 2021.godine, što se spominjalo kao jedna od opcija ukoliko UEFA odluči da samo jedna zemlja bude domaćin Eura.

Ruskim sportistima i timovima bit će dozvoljeno da se natječu na Olimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine i Zimskim Olimpijskim igrama 2022. u Pekingu, kao i na svjetskim prvenstvima, uključujući Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru, ako ne budu uključeni u doping ili prikrivanje pozitivnih testova.

Iako ne mogu da nastupaju pod svojim imenom, na sportskoj opremi dozvoljeno im je da imaju ispisano ime zemlje, ali pod uslovom da istom veličinom pored toga bude ispisano "neutralni sportisti" ili "neutralni tim".

Ruski sportisti i timovi također mogu zadržati boje nacionalne zastave crvenu, bijelu i plavu na opremi, što nije bilo moguće na proteklim svjetskim prvenstvima u posljednje dvije godine.

Rusija će morati platiti i novčanu kaznu od 930.000 eura Svetskoj antidoping agenciji sa kojom je pred CAS-om bila u sporu.