Rusija neće dozvoliti američku vojnu intervenciju u Venezueli

Rusija je spremna na bilateralne razgovore s SAD-om o Venezueli te će učiniti sve što je moguće da bi spriječila američku vojnu intervenciju u toj južnoameričkoj državi, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Situacija u Venezueli bila je glavna tema telefonskog razgovora između ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i američkog kolege Mikea Pompea koji se održao u subotu, priopćilo je rusko ministarstvo.

"U vezi prijedloga Washingtona da se održe bilateralne konzultacije na temu Venezuele, iskazano je da je Rusija spremna sudjelovati u tome", stoji u priopćenju.

"Ključno je da se strogo vodimo Poveljom Ujedinjenih naroda jer samo narod Venezuele ima pravo odlučivati o svojoj budućnosti", zaključuje se.

Predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvienko u nedjelju je u Moskvi poručila venezuelskoj potpredsjednici Delcy Rodriguez da će Rusija učiniti sve da se spriječi moguća američka vojna intervencija u toj državi, prenosi ruska novinska agencija TASS.

"Veoma smo zabrinuti da bi SAD mogla činiti provokacije kako bi prolila krv, pronašla uzrok i razloge za intervenciju u Venezueli", kazala je Matvienko.

Rusija i SAD su u sukobu zbog američki predvođene kampanje međunarodnog priznanja Juana Guadioa, čelnika venezuelske oporbe i predsjednika Nacionalne skupštine u kojoj većinu ima opozicija, koji se proglasio privremenim predsjednikom umjesto Nicolasa Madura.

Lavrov je u telefonskom razgovoru osudio prijetnje koje je Washington iznio prema "legalnom vodstvu države", referirajući se na Madura.

SAD je ranije ovaj mjesec uveo nove sankcije nad šest dužnosnika venezuelskih snaga sigurnosti i ukinuo vize desecima njihovih suradnika i obitelji povezanih s Madurom.