Rusija optužila Zapad: Amerika i Velika Britanija spremaju teren za puzeću NATO-izaciju BiH

AMBASADA RUSKE FEDERACIJE

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje povodom raznih komentara u javnosti o perspektivama misije EU Althea.

Iz ambasade su poručili da su izjave o perspektivama za implementaciju mirovne operacije EU Althea spekulativne i da se paralelno nameće teza da je u slučaju hipotetičkog izostanka podrške za ovu misiju u Vijeću sigurnosti prisustvo NATO kontigenta u BiH potrebno hitno pojačati.

"Polazimo od toga da, kako proizlazi iz posljednjeg izvještaja snaga EU Vijeću sigurnosti UN-a, sigurnosna situacija u BiH je i dalje mirna i stabilna. U tom smislu, obrazloženja o potrebi proširenja vojnog osoblja u EUFOR-u, uključujući i na račun vojnika Bundeswehra, su neutemeljena. A pogotovo neprihvatljivim smatramo pozivanja na uticaj događaja u Ukrajini na situaciju u BiH", smatraju u ambasadi Rusije.

"Rastuća propagandna galama oko Althee nije slučajna. Izgleda da pojedine zapadne države, prije svega SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za puzeću 'NATOizaciju' BiH. To se nikako ne radi u interesu jačanja unutrašnje sigurnosti u BiH, koja, kako sami zapadnjaci napominju, nije ugrožena, već radi geopolitičke dominacije, težnje da po svaku cijenu održi svoju hegemoniju. U tom smislu, ne isključujemo provokacije kojima će se dokazati 'slabost' EUFOR-a i potreba njihove zamjene okupatorskim trupama NATO-a", oštro su poručili.

Rusija je pozvala bosanskohercegovačke zvaničnike "da se ne uvuku u vještački nametnutu igru označenim kartama, da bez vanjskog diktata započnu sadržajan dijalog o aktuelnim unutarpolitičkim problemima".

Zaključili su da se Rusija dosljedno polazi od obaveza kao garanta Mirovnog sporazuma u BiH.

Ovdje pročitajte cijelo saopštenje Ambasade Ruske Federacije u BiH.