Rusija prijeti svjetskom miru

Kršenje odredbi INF-a erodira temeljne principe efektivne kontrole naoružanja i potkopava sigurnost naših saveznika, kao i NATO-a

Ruski raketni sistem 9M729 predstavlja kršenje Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) i značajna je prijetnja po euroatlantsku sigurnost, upozorili su ministri vanjskih poslova 30 država NATO-a.

U posebnom saopćenju oni su istaki "snažnu podršku SAD i njenom stavu da Rusija ozbiljno krši INF" te da takvo stanje "nije održivo".

- Rusko kršenje odredbi INF-a erodira temeljne principe efektivne kontrole naoružanja i potkopava sigurnost naših saveznika, kao i NATO-a - upozorili su ministri.

Oni su istakli da je zvanična Moskva najprije negirala da ima ovakav raketni sistem, pa onda ipak priznala njegovo postojanje, ali da uporno odbija dati detalje o tome šta je 9M729. Ovakva ruska igra traje već pet godina, a SAD i ostali članovi Saveza i dalje striktno poštuju odredbe Sporazuma.

Ministri su istakli da je NATO odlučan da očuva stratešku stabilnost i euroatlantsku sigurnost.

- NATO će nastaviti osiguravati kredibilitet i efektivnost snage saveznika da odvrate i odbrane. Nastavit ćemo održavati redovne konsultacije među nama da bismo očuvali našu kolektivnu sigurnost te je pažljivo pratiti dešavanja u ruskom raketnom sistemu - navedeno je u saopćenju.

Istaknuto je da, zarad općeg mira, NATO ostaje i dalje poštovalac odredbi INF-a. Rusija je pozvana da bude odgovorna i da se drži dogovorenog u okvirima i ovog dokumenta te dostavi NATO-u potrebne informacije.