Nakon kritika iz SAD-a: Rusija priskočila u odbranu WHO-u

Lavrov
Donald Trump je ranije kazao da su hiljade života izgubljene jer je WHO loše upravljao krizom i previše vjerovao informacijama iz Kine.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u krizi izazvanoj širenjem novog korona virusa dobro radi posao, ocijenila je Rusija u subotu uzvrativši na kritike te organizacije koje stižu iz Sjedinjenih Američkih Država.

"Mislim da WHO ispunjava svoju ulogu agencije koja vodi i koordinira zdravstvene politike", ocijenio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za ruske medije, prenosi Hina.

"Da, nije idealno ali niko nije savršen", dodao je.

Ranije ovoga mjeseca je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio da će njegova zemlja prestati uplaćivati u budžet WHO-a ustvrdivši da su hiljade života izgubljene jer je WHO loše upravljao krizom i previše vjerovao informacijama iz Kine gdje je bolest prvi puta prešla sa životinja na ljude.

Trumpove optužbe

Trump je ustvrdio da su greške WHO-a dopustile da se pojava virusa pretvori u pandemiju u kojoj su u svijetu zaraženi milioni ljudi, a gotovo 200.000 umrlo.

No Lavrov misli da te kritike nemaju mnogo veze s postupanjem WHO-a.

"Po mom mišljenju, takvi napadi služe kako bi se opravdao vlastiti zakašnjeli i neodgovarajući pristup".

Trump kritiziraju da nije ozbiljno pristupio širenju Covida-19, bolesti koju izaziva novi korona virus, dok se nije proširio po cijeloj Americi, te zato što je savezne zdravstvene službe ostavio nepripremljenima za epidemiju.

Izvor: