Rusija: Sirijska protivzračna odbrana oborila 71 raketu

Viši ruski vojni zvaničnik kazao je da je sirijska protivzračna odbrana presrela najmanje 71 raketu koju su ispalile snage SAD-a, Velike Britanije i Francuske.

Na konferenciji za Medije u Moskvi general-potpukovnik Sergej Rudskoj rekao je da su najmanje 103 rakete, uključujući Tomahawk, ispaljene na nekoliko ciljeva u Siriji.

"Rusija je unaprijedila sirijski protivzračni sistem posljednjih šest mjeseci", kazao je Rudskoj, prenosi Al Jazeera. 

On je također potvrdio da je najmanje jedan američki ratni brod i bombarder B-1 bio uključen u operaciji, te da su djelovali i britanski lovci Tornado.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska noćas su izvele zračne udare na Siriju, u kojima je pogođena i zračna baza zapadno od Damaska, u blizini granice s Libanom.

Napad je uslijedio nakon navodnog napada hemijskim oružjem na Doumu, bivše uporište pobunjenika u području Istočna Ghouta, nadomak Damaska.

Pentagon je u saopćenju naveo da je najmanje 58 raketa pogodilo sirijsku bazu Shayrat. Reuters je citirao američkog zvaničnika koji je kazao da su u napadu korištene rakete Tomahawk.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopćilo je da su borbeni avioni tipa Tornado ispalili rakete Storm Shadow.

Sirijske snage upotrijebile su sisteme zračne odbrane proizvedene u Sovjetskom savezu S-125, S-200, "Buk" i "Kvadrat", saopćilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Ovi sistemi protivzračne odbrane proizvedeni su u SSSR-u prije više od 30 godina", navodi se u saopćenju, prenosi TASS.

Rusija nije koristila svoje sisteme protivzračne odbrane u Siriji kako bi suzbila raketne udare, saopćilo je ranije Ministarstvo odbrane Rusije.