Rusija uputila poruku SAD-u: Naši odnosi se približavaju tački bez povratka, upozoreni ste

.
Ministarstvo vanjskih poslova Rusije osvrnulo se na aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država te su upozorili Washington kako se približava prekidu diplomatskih odnosa s Moskvom.

Direktor Odjeljenja za Sjevernu Ameriku pri Ministarstvu vanjskih poslova Rusije Aleksandar Darčijev govorio je o tome da li je u budućnosti moguće pogoršanje odnosa Moskve i Washingtona te je poručio kako to ovisi prije svega o SAD-u.

"Ne bih da ulazim u hipotetičke rasprave o tome šta je moguće, a šta ne u trenutnoj turbulentnoj situaciji kada zapadnjaci, predvođeni SAD-om, gaze međunarodno pravo i sva pravila u diplomatskoj praksi", rekao je Darčijev.

To se, prema njegovom mišljenju, prije svega odnosi na potencijalnu odluku o proglašenju Rusije državom koja sponzoriše terorizam.

"U ovom kontekstu, spomenut ću inicijativu o kojoj se sada raspravlja u Kongresu da se Rusija proglasi zemljom sponzorom terorizma. Ako se ona implementira, to će značiti da će Washington prijeći tačku bez povratka s najozbiljnijom kolateralnom štetom za bilateralne koja može dovesti i do potpunog prekida. Upozoreni su", poručio je ruski zvaničnik.