Ruska vojska optužila SAD za napad fosfornim bombama u Siriji

Ruska vojska je saopćila kako su dva američka borbena aviona F-15 bacila fosforne bombe na sirijsku pokrajinu Deir ez-Zor, dok su Sjedinjene Američke Države negirale te navode.

Kako prenose agencije Tass i RIA Novosti, napad se dogodio u subotu, a tvrdi se da je cilj bilo selo Hajin, posljednje veliko uporište grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji.

Ruska vojska navodi da su napadi rezultirali požarima, ne navodeći podatke o ljudskim žrtvama.

Glasnogovornik Pentagona negirao je ispuštanje fosfornih bombi američkim avionima, prenosi Hina.

 Vatra koju je teško gasiti

"U ovom trenutku nismo zaprimili nikakve izvještaje o upotrebi bijelog fosfora. Nijedna od vojnih jedinica na tom području nije čak opremljena municijom s bijelim fosforom bilo koje vrste", kazao je zapovjednik Sean Robertson.

Udruženja za ljudska prava ranije su izvijestile kako je koalicija protiv ISIL-a pod vodstvom SAD-koristila municiju s bijelim fosforom tokom sukoba u Siriji.

Municiju s bijelim fosforom vojska SAD-a prvenstveno koristi za stvaranje dimne zavjese i obilježavanje ciljeva, ali i kao zapaljivo oružje.

Bijeli fosfor postaje lako zapaljiv na temperaturi zraka od 30 stepeni, a vatru koju stvara je teško gasiti.

Grupe za ljudska prava kritiziraju upotrebu takve municije u naseljenim zonama, jer može ubiti i izmrcvariti ljude spaljivanjem do kosti.

Neuspio samit u Teheranu

Koalicija ili partnerske snage vjerovatno su izvršili zračne napade u julu u istočnoj Siriji, gdje se nalaze ostaci ISIL-a, izjavila je koalicija.

Kako piše Reuters, napetost između SAD-a i Rusije povećala se posljednjih dana, budući da Trumpova administracija razmatra vojne opcije u slučaju da Sirija ignorira upozorenja Washingtona da ne koristi hemijsko oružje u očekivanom udaru na posljednje pobunjeničko uporište u Idlibu.

Ruski i sirijski avioni nastavili su u nedjelju intenzivne udare na Idlib i susjednu pokrajinu Hamu, a dva dana nakon propalog samita koji su u Teheranu održali predsjednici Turske, Irana i Rusije, ne uspjevši prevladati međusobne razmirice i dogovoriti se o prekidu vatre.