Proglašeni prijetnjom po nacionalnu sigurnost BiH: Ruski “Noćni vukovi” dolaze u Bihać?

Sedmičnik “Newsweek” objavio je da će 15 članova “Noćnih vukova” 19. marta doći u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu kako bi “istražili kulturni utjecaj ruske imperije na Balkanu”.

Prema istom izvoru, tura nosi naziv “Ruski Balkan” i tokom nje vjerovatno će se sastati s političkim predstavnicima Republike Srpske.

Neki stručnjaci kažu da motociklisti možda imaju za cilj da podstiču antizapadno raspoloženje na Balkanu, regionu sa kompliciranom historijom etničkih tenzija, separatizma, oružanog sukoba i konkurentnih utjecaja Rusije i Zapada, piše “Newsweek”.

Kako nezvanično saznajemo, “Noćni vukovi” će posjetiti i grad na Uni. Naime, članovi bajkerske grupe će posjetiti Spomen-području Garavice kod Bihaća, gdje su ustaše u ljeto 1941. godine ubile nekoliko hiljada Srba.

Podsjećamo, dvojici vođa ove bajkerske grupe zabranjen je ulazak u BiH. Tu informaciju je za Radio Slobodna Evropa potvrdio direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

On je naglasio da je riječ o osobama koje su prijetnja po sigurnost te da je Služba postupila u skladu s onim što je dobila od Obavještajne agencije.

Odluka je dostavljena Graničnoj policiji BiH na dalje postupanje. “Noćni vukovi” se predstavljaju kao bajkeri, pojedini mediji ih zovu “Putinovom braćom”.