Ruski plaćenici odrubili glavu Sirijcu pa ga zapalili

Iz Sirije dolazi još jedna stravična snimka dekapitacije civila ili ratnog zarobljenika. No ovog puta krvnici ne pripadaju Islamskoj državi ili nekoj srodnoj struji džihadista, već, prema dostupnim informacijama, ruskim plaćenicima koji u Siriji ratuju na strani režima Bašara al-Asada

Točnije, riječ je o zloglasnoj ruskoj tvrtki Wagner koja je, iako privatna, povezana s Kremljem i koordinirano vrbuje plaćenike i šalje ih u Siriju, ali u druge zemlje Bliskog istoka i Afrike, poput Libije i Sudana, izvještava Guardian. Također, borili su se i u Ukrajini na strani ruskih separatista. 

Plaćenici ruskog Wagnera otišli u Siriju "štititi ruske interese"

Ruskog plaćenika na snimci identificirali su novinari ruske Novaje Gazete kao Stanislava D., bivšeg policajca iz ruske pokrajine Stavropolj. U dokumentima koji su procurili navodi se kako se Stanislav D. pridružio Wagneru 2016. kako bi "štitio interese Ruske Federacije u inozemstvu".

Na snimci koja je previše uznemirujuća da bismo ju prikazali vidi se kako nekoliko muškaraca u odjeći koja nalikuje na vojne odore mlati muškarca koji leži na podu maljem. Nakon toga mu odrubljuju glavu, amputiraju ruke zidarskom mistrijom i na kraju mu ostatak tijela vješaju, poliju benzinom i zapale. 

Krvnici, koji se na snimci čine pijani, pokušavaju skriti svoja lica, no na kraju odustanu od toga. "Sakrijte svoja lica... ma dobro, što god, ovaj video ionako neće ići nikamo", kaže jedan od njih.

Na tijelu bez glave napisali: Za ruske zračne snage

Dok jedan od njih reže glavu nesretnom Sirijcu, drugi ga potiče da "reže jače". Nakon toga poziraju s obješenim tijelom na čijem torzu su napisali: "Za VDV (ruske zračne snage)" i drugom riječi koja izgleda kao "razvedka", što je ime za rusku vojno-obavještajnu službu. 

A u jednom trenutku u videu može se vidjeti i druga odrubljena glava. Identitet ove žrtve nepoznat je, no upućuje na mogućnost da je ovakvih smaknuća bilo puno više nego što se zna. 

Snimka, doduše, nije nova - prema izvještajima, napravljena je još 2017., a žrtva je sirijski državljanin Mohamed Taha al-Ismail Abdalah iz grada Deir ez-Zora. Ruski plaćenici navodno su ga optužili da je dezertirao iz sirijske vojske i, mimo bilo kakvog regularnog suda, osudili su ga na smrt, mučili i pogubili. 

Smaknut jer je dezertirao iz sirijske vojske

Obitelj žrtve potvrdila je njegovu smrt lokalnim medijima. Objasnili su da je Abdalah bio izbjeglica, no vratio se iz Libanona u Siriju 2017. Kao i tisuće drugih muškaraca koji se vrate u Siriju iz izbjeglištva, odmah je regrutiran, no Abdalah je nedugo nakon toga dezertirao. 

Iako ga krvnici na snimci optužuju da je pripadnik Islamske države, za to nema nikakvih dokaza. 

Štoviše, isječci ove snimke procurili su na društvene mreže i tada, o čemu je i Index pisao. No tada nije bilo poznato da je mučenje završilo pogubljenjem. 

Kremlj pak poriče da ovaj gnjusni ratni zločin ima ikakve veze s njima. "Ovo nema nikakve veze s ruskim vojnicima, bez obzira na to što se objavljuje o tome", izjavio je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov. 

Ratovanje privatnih osoba, odnosno plaćenika u inozemstvu, inače je zabranjeno prema ruskom zakonu, a Kremlj i inače poriče da ruski građani sudjeluju u ratu u Rusiji kao plaćenici, no izvještaji s terena govore suprotno.

Ruski novinar koji je pisao o plaćenicima pao kroz prozor

Podsjetimo, u veljači prošle godine postrojba Wagnerovih plaćenika pokrenula je i napad na američke snage i njihove kurdske saveznike na istoku Sirije. U silovitom artiljerijskom i zračnom protunapadu Amerikanaca ubijeno je, prema izvještajima, između 200 i 300 ruskih plaćenika. 

Da je i u Rusiji vrlo opasno potezati pitanje ilegalnih plaćenika koji se bore u Siriji, pokazuje slučaj pokojnog Maksima Borodina, ruskog istraživačkog novinara koji je istraživao upravo tu temu kad je u travnju prošle godine misteriozno pao kroz prozor svog stana na petom katu.