Ruskinja zbog mafije na grobljima protestvovala s mrtvim suprugom u lijesu (VIDEO)

Ruskinju koja je u gradu Samari htjela pokopati svog supruga, presrela je ruska mafija na groblju i zahtijevala od nje veliku sumu novca kako bi joj dozvolila pogreb.

Udovica je nakon toga prosvjedovala s otvorenim lijesom ispred lokalne zgrade parlamenta, javlja BBC.

Videosnimku njenog prosvjeda, na kojoj se vidi lijes u kojem se nalazi njen mrtav suprug, na Twitteru je objavio lokalni zastupnik Azat Tuimasov i pritom pozvao vlasti na djelovanje.

Presreli ih muškarci

Rekao je da je išao s udovicom pokopati njenog supruga na obližnje groblje, ali da ih je u tome spriječilo 30 muškaraca.

Tražili su od udovice da im plati 50.000 rubalja (oko 5000 kuna).

"Ali ja sam samohrana majka. Od kuda meni toliki novac?” rekla je udovica Valerja Malejeva.

Stajali su na našem alatu

Na videosnimci koju je podijelio zastupnik, vidi se udovica ispred zgrade parlamenta u Samari kako stoji pored otvorenog lijesa.

Ruski mediji izvještavaju da je njen pokojni suprug kasnije preseljen u mrtvačnicu i da joj je ponuđeno grobno mjesto u obližnjem selu.

"Nakon što su nam zaposlenici općine pokazali gdje se nalazi grobno mjesto, pojavilo se 30 gangstera“, rekao je Tuimasov.

"Okružili su nas i spriječili nas da kopamo. Stajali su na našem alatu i nismo mogli iskopati grob“, dodao je.

Ruski program Vesti objavio je priču o još jednom takvom slučaju, ovoga puta na groblju u gradu Iževsku. Policija je u tom slučaju uhitila upravitelja groblja, osumnjičenog za uzimanje mita, zajedno s glavnim gradskim upraviteljem groblja i dvoje drugih dužnosnika.