Ruta preko Balkana opet vrvi od migranata

.
Na zapadnobalkanskoj ruti je u prvih pet mjeseci ove godine zabilježen najveći porast broja ilegalnih migranata, navedeno je u najnovijem izvještaju Frontexa za period od januara do maja ove godine

Prema ovom izvještaju, u tom periodu je na zapadnobalkanskoj ruti registrovano 40.675 ilegalnih migranata, što, kako ističu, čini polovinu ukupnog broja migranata.

 

U odnosu na prethodni period, kako je naglašeno, broj ilegalnih migranata na zapadnobalkanskoj ruti povećan je za 167 odsto, a većinom se radi o migrantima iz Sirije i Avganistana.

Ovaj broj na zapadnom Balkanu je gotovo tri puta veći nego u istom periodu lani. Većina ljudi detektovanih na ovoj ruti su već neko vrijeme tražili način da uđu u EU”, naglašeno je u izvještaju, koji je u posjedu “Nezavisnih novina”.

 

U maju je, kako je naglašeno, zabilježeno 12.088 novopristiglih migranata na zapadnobalkanskoj ruti, odnosno dvostruko više nego što je zabilježeno do tada.

 

U apsolutnim brojevima na cijeloj teritoriji Evrope, kako je istaknuto, u maju je udvostručen broj migranata u odnosu na prethodni mjesec.

Što se tiče ukupnog broja ilegalnih migranata u Evropi, kako kažu u Frontexu, u prvih pet mjeseci zabilježeno je 86.420 ilegalnih migranata, što je, kako je istaknuto, za 82 odsto više nego lani.

 

Napomene radi, u ove podatke nisu uključene izbjeglice iz Ukrajine, koje imaju drugačiji pravni status u odnosu na kategoriju ekonomskih migranata, kako se vode ove grupe. U Frontexu kažu da je u Evropi zaključno s krajem maja registrovano oko 5,5 miliona izbjeglica iz Ukrajine, koji su u EU ušli iz Ukrajine i Moldavije.

 

U maju je registrovano 23.500 novopristiglih migranata na teritoriji Evrope, što je, kako je naglašeno, 75 odsto više u odnosu na maj prošle godine.

 

Nakon zapadnobalkanske rute, u istom periodu su bile najaktivnije rute preko centralnog i istočnog Mediterana.

 

“Broj detektovanih migranata na istočnomediteranskoj ruti nastavio je da raste i dosegao je broj od 13.668 migranata u analiziranom periodu, što je 116 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Broj registrovanih migranata na Kipru značajno je porastao u poređenju s prošlom godinom, i to za 213 odsto, što znači da je na ovoj ruti registrovano dva od svaka tri ilegalna prelaska granice. Većina migranata je porijeklom iz Nigerije, Sirije i Konga”, naglasili su.

Adnan Beganović, portparol Policije Unsko-sanskog kantona, kaže za “Nezavisne novine” da je, prema podacima Ministarstva bezbjednosti, u dva kampa na području kantona trenutno registrovano oko 500 migranata.

 

Međutim, kako kaže, toplije vrijeme je dovelo do većeg kretanja migranata, koji traže način da se prebace na teritoriju Hrvatske, odnosno EU.

 

“Pretežno se kreću po rubnim dijelovima gradova i opština i idu ka granici. Bitno je naglasiti da bezbjednost nije ugrožena, nemamo zabilježenih krivičnih djela niti incidenata ni kad su migranti u pitanju ni kada je u pitanju lokalna populacija u odnosu na migrante”, istakao je on.