Ružnić: Finansijska pomoć od EU ne rješava ništa ukoliko nas uslovljavaju kampovima

.
Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić je pozvao državne, entitetske i kantonalne institucije te policijske agencije da zajedničkim snagama, svakou svojim nadležnostima, učine konkretne korake u koordinaciji i upravljanju migrantskom krizom.

On smatra da nadležni moraju biti proaktivni kako bi s zaštitili poziciju Bosne i Hercegovine u odnosu na Evropsku uniju.

 

On smatra da je potrebno ravnomjerno rasporediti kampove za prihvat migranata na teritoriji BiH kako bi se smanjio pritisak na zapadni dio BiH, a s ciljem dugoročnog pristupa problematici migrcija u BiH.

 

"Posebno naglašavamo potrebu definisanja stava države Bosne i Hercegovine po pitanju prijedloga novog Pakta o azilu i migracijama Evropske komisije koji u fokus stavlja vraćanje ilegalnih migranata i njihovo zadržavanje na vanjskim granicama EU, stoga je neophodno odmah pristupiti izradi strateškog dokumenta koji bi bio rezultat zajedničkog, koordiniranog rada svih nivoa vlasti gdje bi se definirali temeljni principi, svi relevantni pokazatelji sa terena (analize, zatečeno stanje) i neophodne aktivnosti nadležnih institucija za određeno vremensko razdoblje, a sve u cilju upravljanja migracijama u Bosni i Hercegovini", napisao je Ružnić.

 

Sudeći po insistiranju na vraćanju i zadržavanju ilegalnih migranata na vanjskim granicama EU, on smatra da bi BiH pogla vrlo jednostavno postati hotspot za migrante zbog čega traži reakciju koja će spriječiti takvu sudbinu.

 

"Ovim, pored problematike readmisije, preciznije nasilnog vraćanja hiljada ilegalnih migranata s područja Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, mimo Sporazuma o readmisiji, dugoročno se otvara i nova prijetnja po sigurnost BiH i situacija zahtijeva da država BiH govori jednim glasom", stoji u Ružnićevoj poruci.

 

On dodaje da Bosni i Hercegovini jeste potrebna pomoć Evropske unije kako bi se borila sa globalnim problemom migracija, ali da ta finansijska pomoć neće riješiti problem ukoliko je uslov otvaranje beskonačnog broja novih kampova za migrante.

 

Potrebno je, kako je kazao, i određivanje kvota za prihvat ilegalnih migranata u BiH i raspoloživih smještajnih kapaciteta kojima će upravljati nadležne državne institucije. Zatim je potrebna efikasnija kontrola istočne granice BiH, opremanje Granične policije BiH sofisticiranom opremom i kadrovsko jačanje.

 

Za upravljanje migracijama i postupanje nadležnih policijskih i drugih agencija potrebno je da se pristupi izmjenama i dopunama Zakona o azilu i Zakona o strancima Bosne i Hercegovine, navodi on.