Ružnić: Iz Mirala otišlo 55 zaraženih migranata, ne zna se gdje su

Ružnić
Na današnjem sastanku Operativne grupe za situaciju sa migrantima i izbjeglicama na području USK potvrđeno je da su u proteklim danima svi korisnici usluga centra Miral u Velikoj Kladuši testirani na Covid-19, te da je stiglo 135 pozitivnih nalaza.

 

"Ta informacija je nažalost tačna, međutim posebno je zabrinjavajuće što je 55 zaraženih migranata nakon toga napustilo kamp i uputilo se u nepoznatom pravcu. To je nedopustiv propust međunarodnih i zaštitarskih organizacija i agencija koji upravljaju centrom. Zbog toga apelujemo i na Kantonalno tužilaštvo USK da reaguje po ovom pitanju i ispita odgovornost za ovakvo ugrožavanje zdravstveno, epidemiološke situacije u našem kantonu", kazao je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

Dodao je i kako je zatražena pomoć nadležnih državnih institucija u pronalasku adekvatnog prostora za liječenje ljudi sa težom kliničkom slikom, s obzirom na preopterećenost gradskih i općinskih domova zdravlja, te Kantonalne bolnice u Bihaću.

"Jednostavno nam je potrebna pomoć u liječenju migranata i izbjeglica pozitivnih na COVID-19, jer mi više ne raspolažemo nikakvim kapacitetima. Nadamo se adekvatnoj reakciji, kako bismo na odgovarajući način mogli pružiti pomoć ljudima sa eventualnom teškom kliničkom slikom", riječi su premijera Ružnića.

Zbog povećanog broja oboljelih korisnika usluga prihvatnih centara, na sastanku Operativne grupe najavljeni su i pojačani nadzor i kontrola, odnosno onemogućavanje ulaska migranata i izbjeglica u Unsko-sanski kanton.