Ružnić: Migranti onemogućavaju razvoj USK-a

buič
Na Sesiji Kruga 99 koja je održana u online formatu, a na temu "Razvoj Krajine i migrantska kriza" uvodničar je bio premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Usko vezano za temu, Mustafić je kazao kako je turizam bio strateška grana razvoja Zapadnog Balkana, ali da je ono što imamo balkanska migrantska ruta, a ne turistička ruta - "ilegalni migranti nisu turisti koliko god nas ubjeđivali da je tako", naveo je on.

Kaže da Unsko-sanski kanton pored materijalnih stvari trpi i štetu u pogledu onemogućavanja realizacije razvoja turističke privrede kao jedne od strateških grana razvoja, odnosno da je zbog situacije došlo do "nemogućnosti stvaranja klime privrede i privlačenja investitora".

Na samom početku sesije Ružnić je kazao da on ne krivi državu, ali da krivi institucije sa viših, odnosno državnog i entitetskog nivoa.

"Imamo krizu u institucijama koje su zadužene za upravljanje migracijama, a ne u USK. Ono što imamo u USK je teška migrantska situacija.

Od institucija traži da konačno uspostave koordinaciju jer su se za tri godine promijenila tri ministra sigurnosti, ali je migraciona politika uvijek ostala ista. Kako on tvrdi to je politika - Usmjeriti migrante prema Krajini.

"Nije kasno, mora se uraditi nekoliko stvari. Prije svega Predsjedništvo BiH mora da odredi kvotu koliko to BiH može primiti migranata, kao što su to uradili susjedi u Srbiji i Hrvatskoj” rekao je Ružnić.

Potreban je jasan plan upravljanja migracijama, neophodno je, navodi i jačanje istočne granice BiH da bi se spriječili migranti da uđu, ali i finansijska transparentnost prilikom pomoći migrantima.