Ružnić na 28. godišnjici formiranja USK: Hoćemo ceste, hoćemo gasovod, hoćemo klinički centar

H

Svečanom sjednicom kantonalne Skupštine obilježeno je 28 godina postojanja Unsko-sanskog kantona, koji je prvi od deset kantona u bh. entitetu Federacija BiH koji je formiran nakon što je počela implementacija Ustava Federacije BiH.

– Prvi put Unsko-sanski kanton spominje se u Vašingtonskom sporazumu 1994. godine, kao jedan od deset kantona koji čine Federaciju BiH. Kasnije, kantonalno ustrojstvo je potvrđeno 1995. godine Dejtonskim mirovnim sporazumom. Historijski i teritorijalno postavljen kao rubno područje zemlje ranjene ratom, USK je, treba to priznati, u teškim i nesigurnim vremenima, bio jedna od najsvjetlijih tačaka u državi Bosni i Hercegovini po raznim aspektima, a posebno po neviđenoj borbi za državni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine – kazao je Jasmin Musić, predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić istakao je da takav patriotizam zaslužuje danas bolji tretman od viših nivoa vlasti.

– Mi smo Bosna i Hercegovina! Ne tamo neki zabačeni, nebitni dio. Krajina, da! Ali slavna, prkosna i ponosna. Prvi od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, sila nebeska Bosne i Hercegovine. Ja sam ponosan što imam čast biti premijer Unsko-sanskog kantona. A, ta čast se brani. Nema prostora za izgovore, a znate da ja niti izgovore tražim niti ih nudim.

 

Hoćemo ceste, hoćemo gasovod, hoćemo klinički centar, hoćemo sve što pripada građanima ove države. I za sve građane ove države. Jednako svima! Kao što smo jednaki pred Bogom i prema Ustavu i prema naslijeđu ove države. I, da vam kažem, ako neko misli da je nas Krajišnika malo, vara se. Nije nas samo 300.000 na zapadnoj kapiji Bosne. Nas je milion, dva, jer Krajina gleda i voli kao svog svakog ko našu domovinu nosi u srcu. Toliko nas je. U cijeloj Bosni. Po cijelom svijetu – kazao je Ružnić.

Svečanoj sjednici prisustvovao je i Refik Lendo, potpredsjednik bh. entiteta Federacija BiH.

– Došao sam da podržim predstavnike Skupštine i Vlade, gradonačelnike i načelnike općina, jer su najodgovorniji za sve što se ovdje dešava. Želim da kažem da svi mi stalni govorimo o Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i ostalima. A zaboravimo nacionalni ponos to što vi Krajišnici volite da kažete, a to su svi ljudi koji ovdje žive. Na nivou države zaboravimo govoriti o Bosancima i Hercegovcima, insanima, da svi naši narodi budu jednako zastupljeni u svim dijelovima naše zemlje i onda će se i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i ostali osjećati sigurnije, ugodnije i sretnije. I moramo čuvati sjećanja, i vi to ovdje jako dobro radite. Ali upamtite, ne možemo stalno glavu držati nazad, jer ćemo udarati u zid, a ne u vrata, vrata bolje budućnosti – kazao je Lendo.

Te 1995. godine formiranju Kantona 1 prisustvovala je visoka državna delegacija na čelu sa Irfanom Ljubijankićem, tadašnjim ministrom vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine. Snajperi sa položaja takozvane Republike SAO Krajine srušili su sutradan, na području Slunja, helikopter u kojem su poginuli svi članovi državne delegacije – Irfan Ljubijankić, ministar vanjskih poslova BiH, Izet Muhamedagić, zamjenik ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi BiH u Hrvatskoj, i major Fadil Pekić, zajedno s još tri člana posade.

– Rahmetli Irfan Ljubijankić je bio jedna od najsvjetlijih figura u državi Bosni i Hercegovini u tom vremenu i ostat će trajna inspiracija generacijama mlađih političara u ovoj zemlji kao moralna vertikala, uzor i oličenje patriotizma – istakao je Musić.

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Unsko-sanskog kantona posjetili su mjesto stradanja pomenute delegacije u Slunju u Republici Hrvatskoj, na kojem je počela gradnja spomen-parka.