Ružnić: Radončićeva ostavka otežat će situaciju ne samo u USK već u cijeloj BiH

ruznic
Kazao je kako se boji da će USK sada ponovo ostati sam, a iz Grčke se prema Srbiji, pa samim time i BiH, najavljuje dolazak velikog broja migranata.

Premijer USK Mustafa Ružnić kazao je kako će ostavka ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića narušiti i otežati ne samo stanje u USK već i u cijeloj BiH, posebno kada je u pitanju situacija s migrantima. Naglasio je kako ga je strah da će USK ponovo ostati sam, piše N1. 

- Mi smo u posljednje vrijeme imenovanjem gospodina Radončića došli do razumijevanja od Ministarstva sigurnosti. Mi smo stalno govorili da imamo migrantsku situaciju, a da imamo krizu u institucijama BiH. Takvim potezom ponovo ćemo imati krizu u nadležnim instucijama BiH za upravaljanje migracijama - rekao je Ružnić za N1.

Kazao je kako se boji da će USK sada ponovo ostati sam, a iz Grčke se prema Srbiji, pa samim time i BiH, najavljuje dolazak velikog broja migranata.

- Spremni smo, i policija i zdravstveni radnici, odgovoriti svakom zahtjevu da očuvamo dostojanstvo imovine USK i građana, a i migranata na njihovom putu - rekao je Ružnić.

Na pitanje da li će, kako je gradonačelnik Bihaća rekao da će biti pet novih Vučjaka, Ružnić je rekao kako ne vjeruje da će do toga doći, ali boji se da će "građani povući liniju i krenuti u masovne proteste te da će migranti koji su smješteni u prihvatne centre i kreću se na području ovog kantona biti stavljeni na granicu EU".

Vlada USK zabranila je građanima da pomažu migrantima. Objašanjavajući ovu odluku kazao je da se ona odnosi na pružanje privatnog smještaja migrantima.

- Moramo biti spremni, USK svakodnevno trpi štetu. U biltenu pored sigurnosnog izvještaja možete vidjete i štete koje migranti prave građanima i to je ono što može dovesti do masovnih protesta. Jasan je stav još za vrijeme ministra Mektića - Zakon o strancima i azilu rekao je da su ovo ilegalni migranti i pružanje bilo kakavih usluga smještaja ili prijevoza spada u red krivičnih djela trgovine ljudima itd. Tražili smo da se sva ta pomoć koja im se pruža na njihovom putu vodi u okvirima nadležnih institucija. S jedne strane tu je Crveni križ USK sa Ministarstvom zdravstva i s druge strane UNHCR, IOM i dr. - kazao je Ružnić. 

Naglasio je kako USK čuva obraz i BiH i EU kada su u pitanje migracije migranata, ali da traže ispunjenje onog što su dogovorili u Briselu.

- BiH mora ravnomjerno podnijeti teret migrantske situacije. S druge strane, rečeno je da EU neće ulagati u privatne smještaje i tu se ništa nije učinilo. Od nas je traženo da se zatvori Vučjak i nađe lokacija van naseljenog dijela i to smo ispoštovali. Napravili smo kamp Lipe. Bira i Miral su privatnog karaktera i oni ubiru hiljade eura mjesečno za smještaj migranata. Vijeće ministara jeste donijelo odluku da su to privremeni centri, ali je to neprovodivo jer je to privatnog karaktera. To EU nije ispoštovala čak i stručna osoba koja je imenovana za to pitanje još nije službeno posjetila USK i došla sa smjernicama - rekao je Ružnić.  

Kazao je i to kako su, kao građani, uvrijeđeni pismom gospodina Sattlera naglasivši da je jedina razlika između njih i migranata ta što su tu rođeni, žive i umiru tu, te su za Krajinu dali hiljade života. Poručio je kako ne mogu dozvoliti neke poteze EU koji se traže od njih.

- Obratio sam se Ministarstvu sigurnosti i gospodinu Sattleru za njegovo pismo, a s druge strane upozorili smo komesara za migracije za područje BiH i nismo dobili odgovor niti na jedno pismo. Naš stav je jasan - privatni smještaj se mora ugasiti. Poštovat ćemo to da postoji tranzitni centar u USK. Mora postojati koordinacija između svih učesnika u procesu kretanja migranata - rekao je Ružnić.

Kada je u pitanu sječa šume koju vrši Hrvatska kod Plješevice, a pri tome je ušla na teritoriju BiH, kazao je kako su se obratili Ministarstvu sigurosti, Ministarstvu vanjskih poslova i Graničnoj policiji BiH.

- Na osnovnu izvještaja MUP-a USK imamo informaciju da je došlo do sječe šume ulaskom u teritoriju BiH između 300 i 500 metara. Tražili smo reakciju jer može se doći do incidenta. Ako se nešto desi u USK, mi ćemo reagirati i onda će doći do međunarodnog incidenta koji nije potreban niti našim građanima niti susjedima. Naša GP mora reagirati i čuvati granice BiH - rekao je Ružnić. 

Poručio je da vjeruje u institucije BiH, ali da se boji da će odlaskom Radončića doći do masovnih protesta građana koji su kazali i to da su spremni blokirati autobuse i ostale puteve kojima migranti dolaze u njihov kanton.

- Profesionalno ćemo se odnositi prema našim partnerima i pozivati institucije u zaštitu imovine BiH, a građane da to prepuste nama da radimo kao do sada. Jeste najveći teret za naše policijske službenike i zdravstvene radnike i sve nas, ali ćemo odgovoriti tom zahtjevu, ali nećemo posustati - poručio je Ružnić za N1.