Ružnić tvrdi da nije skandalozan sastanak s neonacistima nego doček Vučića s vakcinama

Ružnić
Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić nazvao je "jeftinim medijskim spinom" izvještaj o njegovom sastanku sa članovima desničarske, neonacističke i islamofobne stranke AfD, čiji cilj je, prema njegovom mišljenju, bio skrenuti pažnju sa lošeg snalaženja vlasti predvođene sa SDA u pandemiji.

 

Ružnić je rekao da nije skandalozan njegov sastanak s neonacistima, nego sramotni državnički doček jedne kutije vakcina od dokazanog desničarskog radikala, islamofoba i negatora genocida u Srebrenici Aleksandra Vučića.

No, skandalozno ponižavanje naše države na njenom aerodromu u njenom glavnom gradu je ipak previše težak grijeh da bi se mogao zamaskirati običnom protokolarnom posjetom dva njemačka lokalna političara Bihaću.

"Dovođenje Narodnog evropskog saveza i premijera Ružnića u bilo kakvu vezu sa antiislamskom politikom kakvu zagovaraju neki dijelovi Alternative za Njemačku je neozbiljno, tim prije što dolaze iz istih izvora koji su političkoj opciji koja je na vlasti u USK učestalo podmetali i spočitavali upravo navodni islamski radikalizam", kazao je Ružnić.

Kako kaže, predstavnici skupštine grada Berlina su najavljeni u kapacitetu lokalnih/regionalnih zakonodavaca i bilo bi neukusno i skandalozno odbiti zvanične predstavnike lokalnih vlasti glavnog grada Njemačke.

Dodao je da je Njemačka država koju svi u Bosni i Hercegovini doživljavamo kao prijateljsku i naša je obaveza voditi dijaloge s njenim predstavnicima čak i kada se ne slažemo sa politikama ili dijelovima tih politika.

"Ne vidim da predstavnici vlasti u Sarajevu imaju zamjerke na to što hiljade ljudi iz Unsko-sanskog kantona svake godine odlazi živjeti u zemlju u kojoj dio glasača glasa za AfD, niti da pokušavaju to promijeniti. Možda bi bilo bolje da razgovaramo o tome umjesto što nas sad već svakodnevno obasipaju ovim jeftinim spinovima," poručio je Ružnić.

Podsjećamo, premijer USK jučer je u zvaničnu posjetu primio članove stranke AfD iz Njemačke predvođenu Gunnarom Lindemannom koji je poznat po ekstremnim i ksenofobnim stavovima usmjerenim protiv migranata i muslimana.

Ova stranka je zbog svojih stavova stavljena pod nadzor njemačke obavještajne službe, a još uvijek nije poznato da li je Ružnić znao o kome se radi prije nego što je pristao da im pruži dobrodošlicu.

Izvor: