Ružnić: Unsko-sanski kanton je prvi u BiH zakon o oružju i municiji uskladio sa propisima EU

.
Problemi u primjeni zakona bit će rješeni donošenjem pravilnika za sve referente oružja, lovačka i sportska udruženja i trgovine oružjem

Primjena novog Zakona o oružju i municiji u Unsko – sanskom kantonu izazvala je konfuziju i negodovanje članova lovačkih udruženja. 

Njih nekoliko stotina su od MUP-a USK dobili prekršajne naloge jer na vrijeme nisu podnijeli zahtjeve za produženje roka važenja svojih dozvola za posjedovanje oružja. Prema podacima lokalnih udruženja, oni trebaju platiti kazne od po 1.000 KM, a njihovo naoružanje, po odredbama novog zakona, treba biti oduzeto i ne mogu ga dobiti nazad u naredne dvije godine. 

Neograničen broj “cijevi”

U Vladi USK pojasnili su nam da je Ministarstvo unutrašnjih poslova USK, u skladu sa preporukom Vijeća ministara od 19. septembra 2019. godine, u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije, pripremilo nacrt zakon o oružju i municiji, koji je nakon pozitivnog mišljenja Regionalnog centra za kontrolu malog i lakog naoružanja (SEESAC) i usvojen. 

Premijer USK Mustafa Ružnić kaže za “Avaz” da je ovo prvi kantonalni zakon iz ove oblasti u BiH koji je u potpunosti usklađen sa propisima Evropske unije, što je važan korak na putu BiH ka EU, jer je jedna od preporuka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, jačanje i usklađivanje pravnog okvira sa propisima EU, posebno u oblasti civilnog posjedovanja naoružanja.

- Prednosti ovog zakona su u tome što, kao i u zemljama Evrope, naši građani imaju pravo na kupovinu neograničenog broja komada naoružanja, odnosno “cijevi”, a dosadašnji zakoni su predviđali da oni mogu kupiti do tri lovačke puške u različitim kombinacijama i do dva pištolja. Ovaj zakon dozvoljava neograničen broj cijevi i municije. Ovaj zakon predviđa nultu stopu tolerancije na korištenje alkohola, a nelegalno posjedovanje oružja više nije prekršaj nego krivično djelo – pojašnjava premijer Ružnić.

Izmjena spornog člana zakona

Nezadovoljstvo krajiških lovaca izazvala je procedura produženja “oružnog lista”, jer za razliku od ranijeg zakona, sada kašnjenje sa podnošenjem zahtjeva ne samo da nije dozvoljeno, već je i kažnjivo. Mnogi to nisu na vrijeme uradili i sada su na udaru sankcija, ali Ružnić najavljuje da će problem biti riješen usvajanjem pravilnika koji će propisati obaveze svih u lancu prodaje, korištenja i izdavanja dozvola za posjedovanje oružja.

– MUP USK sa Upravom policije će propisati jedinstvene pravilnike primjene ovog zakona za sve referente oružja u policijskim stanicama, lovačka i sportska udruženja i trgovine oružjem. Tada će se procedure pojednostaviti i neće biti različitih tumačenja zakona. Istovremeno ćemo tražiti izmjenu člana zakona koji propisuje proceduru produženja dozvola, da se barem izbriše ovo oduzimanje naoružanja na dvije godine i novčana kazna da se smanji – ističe Ružnić.