Ryanair će naredne godine povezati Švicarsku i Austriju sa BiH

Jedna od najvećih europskih aviokompanija, Ryanair nastavlja širenje poslovanja na području bivše Jugoslavije, prvenstvo u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Ryanair će samostalno te preko kćerke firme Laudamotion prevoziti putnike iz bivše Jugoslavije ka europskim destinacijama.

Niskobudžetni avioprijevoznik imao je prošle godine učešće od pet posto u ukupnom broju prevežnih putnika u Hrvatskoj i mnogo je zaostajao za velikim konkurentima kao što su easyJet i Eurowings.

Ryanair je najavio osnaživanje svoje baze u Zemuniku kod Zadra, sa uvođenjem novih osam linija, piše portal Ex-Yu Aviation.

Ryanair je za sljedeće ljeto dogovorio nove linije iz Hamburga, Praga, Kelna i Nirnberga do Zadra.

"Čuo sam takve glasine, ali nismo dobili nikakvu zvaničnu potvrdu. Sljedeće godine očekujemo do osam novih linija Ryanaira i u pregovorima smo za još neke destinacije. Očekujemo rast prometa između 30 i 40 posto”, rekao je Tomislav Žepina iz Zračne luke Zadar.

Avioprijevoznik Laudamotion, je kćerka firma Ryanaira, planira uvesti letove iz Stuttgarta do Zadra, Splita i Pule.

Ryanair već je otvorio linije prema Bosni i Hercegovini tačnije prema Banja Luci.

Prema nekim izvorima, Ryanair trebao bi otvoriti i destinacije iz Švicarske i Austrije prema Bosni i Hercegovini.

"Nastavit ćemo širiti naše operacije u Banja Luci i radujemo se otvorenju novih destinacija u budućnosti kako bi doprinijeli povećanju ukupnog broja putnika", rekli su iz Ryanaira.