S dozvole Agencije za lijekove nestalo ime manekenke Bavrke

asdasd
Iz Agencije tvrde da Hodžić nije podnio zahtjev za uvoz dodatnih 20 respiratora

Iz Agencije za lijekove BiH jučer je potvrđeno za "Dnevni avaz" da "Srebrena malina" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića još nije podnijela zahtjev za uvoz dodatnih 20 respiratora iz Kine u BiH. Ovim su potvrđeni pisanje našeg lista i informacija koju je jučer objavila federalna zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo, a na osnovu pitanja koje je poslala ovoj agenciji. 

Šta je priloženo

Sada je pitanje kako su ovi preostali respiratori uopće uvezeni u BiH i kako je pokrenuta carinska prijava i procedura za plaćanje PDV-a te šta je priloženo UIO. Iz Agencije za lijekove tvrde da "dozvola važi 30 dana ili za jedan uvoz", to znači za uvezenih 80 respiratora, ali ne i preostalih 20.

Direktor Agencije Aleksandar Zolak ranije je kazao da je „Srebrena malina“ dobila dozvolu za uvoz respiratora 27. aprila koja, kako je rekao, važi mjesec i ona je istekla, ali nije govorio da ona važi za jedan uvoz.

Osim toga, prema dokumentaciji koja je u posjedu „Avaza“, „Srebrena malina“ je zahtjev za uvoz respiratora podnijela 27. aprila i isti dan dobila dozvolu kada je i predala papire, ali u tom podnesku uopće nije bio naveden registracijski broj firme. 

Kada je u pitanju dozvola za promet medicinske opreme, ona im je odobrena 26. aprila, dan ranije, i važi pet godina. Međutim, prema registru veleprometnika koji imaju dozvolu Agencije za promet medicinskih sredstava, sada je navedena kao ključna osoba za praćenje neželjenih sredstava izvjesna Refija Suljaković.

Bila uposlenik

No, kada je podnesen prvi zahtjev i kada je ista odluka, također, objavljena na stranici Agencije, na ovom mjestu bilo je najprije ime Ane Bavrke, TV voditeljice, manekenke i Hodžićeve prijateljice, kao inžinjera radiologije. To je utvrdila i SIPA kada je izuzela dokumentaciju i dozvole iz ove kompanije.

Ali Bavrka je ekspresno nestala s ovog registra Agencije za lijekove, što potvrđuju i dokumenti koji su u posjedu „Avaza“ i njeno ime je sada izbrisano.

Bavrka je bila zaposlenica ove firme jer, inače, Hodžić nije mogao ispuniti uvjet za registraciju. Očigledno je da je tražila raskid ugovora pa je zamijenjena drugom osobom, što je vidljivo iz registra.

Sud BiH odobrio plaćanje PDV-a

Sud BH uvažio je jučer prvi zahtjev Hodžića da mu se odobri plaćanje 452.473 KM za PDV Upravi za indirektno oporezivanje, a po osnovu duga za april. Hodžić je putem advokata ovaj zahtjev uputio prije 20-tak dana, netom nakon što je Sud, prema naredbi Tužilaštva BiH, donio odluku o blokadi računa. To znači sada da će morati podnijeti zahtjev Sudu za plaćanje PDV-a za preostalih 20 respiratora u iznosu od 1.078.000 KM.