S obje strane Une protiv radiaktivnog otpada, županu bezopasno

O mogućem rješenju odlaganja i skladištenja nisko i srednje radioaktivnog otpada u Dvoru u Sisku su razgovarali predstavnici Unsko-sanskog kantona i Sisačko-moslavačke županije. Potencijalna lokacija odlagališta u bivšoj vojarni Čerkezovac nedaleko od Dvora još nije utvrđena kao konačno rješenje.

Došli smo razgovarati o problemu, izraziti osobno, ali i nezadovoljstvo stanovnika bosanskog Pounja čiji bi životi i imovina, u slučaju nezgode na potencijalnom odlagalištu mogli biti trajno ugroženi, istaknuli su predstavnici Unsko-sanskoga kantona.

- Ta lokacija je neprihvatljiva sa aspekta 300.000 stanovnika, sa aspekta Une, nacionalnih parkova, i s vaše strane i s naše strane, rekao je predsjednik Skupštine Unsko-sanskoga kantona Agan Bunić.

Župan je izrazio razumijevanje za zabrinutost ljudi ali ih je pokušao i uvjeriti kako odlagalište, i radioaktivni otpad  ne predstavljaju opasnost za okoliš, ako se, tvrdi, sve izvede po pravilima struke.

- Dobar dio toga dolazi iz neznanja. Negativnom kampanjom koja je vođena i ovdje u našoj županiji i od strane nekih čelnika došlo je do toga da ova lokacija nije prihvatljiva. Ja želim i ovim putem umiriti javnost i reći da skladištenje radioaktivnog otpada ne predstavlja nikakvu opasnost, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Iako bi općina Dvor, ako dođe do izgradnje odlagališta, trebala u te svrhe dobiti poveći iznos novca, mještani su već sada prosvjedima i peticijom jasni - ne žele odlagalište u svom dvorištu.

- Kad spominju novac po pitanju za odlaganje radioaktivnog otpada ja kažem da nije dobro sirotinji davati novac i na takav način da se dođe do realizacije ovakvog projekta, rekao je načelnik općine Dvor Nikola Arbutina.

Hoće li Čerkezovac biti i konačna lokacija odlagališta znat će se nakon sastanka ministarstava za zaštitu okoliša Hrvatske i Slovenije i eventualnog dogovora o zajedničkoj gradnji odlagališta, prenosi HRT vijesti.

- Ako dođe do zajedničkog rješenja koje u potpunosti zadovoljava hrvatsku stranu onda nema potrebe za takvim skladištem na području Republike Hrvatske, rekao je direktor Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško Hrvoje Prpić.

Sastanak ministara predviđen je 30. rujna u Ljubljani kada će se napokon znati hoće li radioaktivni otpad u Dvor.