Šabanović: Ako SDA uđe u novi saziv Vlade FBiH, izričito ćemo tražiti premijersku poziciju

fbih
Zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Haris Šabanović gostovao je u emisiji "Jutro za sve" na BHRT-u, gdje je komentarisao formiranje vlasti u FBiH poručivši da ako SDA bude dio nove vlasti, izričito će tražiti premijersku poziciju.

 

Šabanović je naglasio da je logično da oni traže premijersku poziciju u novom sazivu Vlade FBiH jer su stranka sa najviše glasova.

"Mi smo stranka sa najviše glasova, podrazumijeva se da tražimo da bude naš kandidat za premijera FBiH, ili u krajnjem slučaju zajednički sa kojim će biti svi zadovoljni", poručio je Šabanović.

Dodao je da postoji jedna određena bojazan da oni sada idu u vladu u kojoj će Nikšić biti premijer, a Bradara predsjednica, gdje se može desiti situacija da smijene određene zastupnike.

"Ako ćemo ući u vladu, onda je to jedan osigurač da ne bi bili "prevareni" u tom mandatu. To je ustavna kategorija jer predsjednica može smijeniti određene ministre na prijedlog premijera", naglasio je.

Na upit je li taj osigurač Novalić, Šabanović je naveo da nisu raspravljali o tome unutar stranke.

"Jasno je da nema pregovora sa SDA o vlasti u Federaciji. Mi uopće nismo pričali o tome. SDA je velika stranka, ima jako ozbiljnih i kvalitetnih ljudi", naveo je.