Palmer: SAD će djelovati ako neko ugrozi Dejtonski sporazum za BiH

Sjedinjene Američke Države će djelovati ukoliko neko u BiH ugrozi Dejtonski sporazum, izjavio je danas u Beogradu Matthew Palmer, direktor odjela State Departmenta za Jugoistočnu i centralnu Evropu.

On je na Beogradskom sigurnosnom forumu istaknuo da SAD imaju "jak stav" prema svakome ko pokušava da ugrozi sporazum iz Daytona. 

Takođe, kazao je i da je fokus Amerike na pomoći bosanskim institucijama kako bi se osiguralo da se reforme odvijaju. Palmer je naveo da je BiH ozbiljna briga SAD.

"Vidimo korumpirane političare koji koriste nacionalističku retoriku da pogoršaju jačaju podjele među narodima. S druge strane, mladi uspješni ljudi napuštaju zemlju u velikom broju jer ne vide budućnost za sebe u BiH. Sa ovakvim egzodusom nema budućnosti za BiH. Ova tendencija se mora promijeniti", rekao je Palmer.

Ipak, on je naveo da je glavni izazov za cijeli region problem korupcije, dodavši da SAD rade sa lokalnim partnerima na jačanju vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, a da bi se prevazišla kultura nekažnjavanja.

Kako je kazao, SAD rade sa novim rukovodstvom BiH da bi se odgovorilo na izazove.

"Nadamo se da će sljedeća vlada biti formirana veoma brzo i da ćemo se fokusirati na ono što potrebno, ekonomske i političke reforme. Budući da se mnogo čuje o prevarama na izborima bitno je da sljedeća vlada obezbijedi izbore koji je će biti u punoj mjeri transparentni. Krajnje je vrijeme da se riješi i problem u Mostaru gdje već deceniju građani ne mogu izabrati lokalne vlasti", naveo je on.