SAD i EU pozivaju Kosovo da poštuje dogovor o lokalnoj autonomiji za srpski region

.
Postoji univerzalni princip koji kaže da se ono što je dogovoreno mora sprovesti i to mi poručujemo objema stranama, rekao je Lajčak

Izaslanici Evropske unije i SAD pozvali su u srijedu Kosovo da implementira sporazum kojim se daje veća autonomija opštinama sa srpskom većinom, a koji je potpisan u sklopu procesa normalizacije između Prištine i Beograda.

Kosovo sa većinskim etničkim Albancima proglasilo je nezavisnost od Srbije 2008. nakon pobune krajem 1990-ih, piše Reuters. Kosovo se obavezalo na pregovore uz posredovanje EU 2013. za rješavanje otvorenih pitanja, ali je proces naišao prepreke kada se radi o ustupcima za srpske opštine.

- Postoji univerzalni princip koji kaže da se ono što je dogovoreno mora sprovesti i to mi poručujemo objema stranama. Postoji spisak stvari koje još morate da uradite, i za Kosovo i za Srbiju, a udruživanje je jedna od njih - rekao je specijalni posrednik EU Miroslav Lajčak.

On je to govorio nakon razgovora u glavnom gradu Kosova, Prištini sa Gabrijelom Eskobarom (Escobar), specijalnim predstavnikom SAD za zapadni Balkan, i čelnicima kosovske vlade. Njih dvoje će otputovati u Beograd na razgovore sa srpskim liderima.

Eskobar je također pozvao na sprovođenje sporazuma o srpskim opštinama, rekavši da su suverenitet i teritorijalni integritet Kosova zagarantovani. Osim toga, dijalogu treba prepustiti kako će Srbija i Kosovo doći do mjesta normalizacije.

Kurti je, komentirajući razgovore, rekao da kosovski Srbi već imaju manjinska prava u skladu sa najvišim demokratskim standardima EU i da ne garantuju više ustupaka, te je ponovo pozvao Srbiju da prizna nezavisnost Kosova.

Skoro polovina kosovskih Srba živi u sjevernom dijelu zemlje, koji se graniči sa Srbijom, i odbili su da priznaju vladu u Prištini koju predvode etnički Albanci.

Srbija je izgubila kontrolu nad svojom bivšom južnom pokrajinom 1999. godine kada je NATO vodio kampanju bombardovanja kako bi zaustavio ubistva etničkih Albanaca u dvogodišnjem ratu protiv pobunjenika.

Nezavisnost Kosova priznaju Sjedinjene Države i većina zemalja EU, ali ne i Rusija, bliski saveznik Srbije, piše Reuters.

Srbija vodi pristupne pregovore sa EU, ali treba da riješi sva otvorena pitanja sa Kosovom da bi se pridružila bloku.