SAD je spriječio veći sukob Indije i Pakistana

Prošlomjesečni sukob Indije i Pakistana bio je na putu da se otme svakoj kontroli i samo je intervencijom američkih dužnosnika, među kojima i savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, izbjegnut sukob većih razmjera kad su dvije zemlje zaprijetile da će jedna na drugu lansirati rakete, potvrdilo je za britansku agenciju Reuters pet različitih izvora upoznatih s događajima.

U jednom je trenutku Indija zaprijetila da će gađati Pakistan s najmanje šest raketa a Islamabad je uzvratio da će odgovoriti "tri puta većim" brojem raketa, prema zapadnim diplomatima i vladinim izvorima u New Delhiju, Islamabadu i Washingtonu.

Način na koji su napetosti naglo porasle i zaprijetile izazvati rat između dvije nuklearne sile pokazuje da područje Kašmira, koje obje zemlje prisvajaju i u središtu je njihovih neprijateljstava, ostaje jedno od najopasnijih žarišta na svijetu.

Razmjena oštrih riječi nije prešla okvire prijetnji i nije bilo nikakvih sugestija da će se ispaliti bilo kakve druge rakete osim onih s konvencionalnim glavama no izazvale su zapanjenost u službenim krugovima u Washingtonu, Pekingu i Londonu, piše britanska agencija.

Najteža vojna kriza u južnoj Aziji od 2008. godine

Reuters je sastavio slijed događaja koji su doveli do najteže vojne krize u južnoj Aziji od 2008. i udruženih diplomatskih napora kojima je cilj bio prisiliti obje strane da se povuku.

Tinjajući spor pretvorio se u sukob krajem prošlog mjeseca kad su indijski i pakistanski borbeni zrakoplovi prolijetali jedni kraj drugih na malim udaljenostima nad Kašmirom 27. veljače, dan nakon što su indijski zrakoplovi napali logor militanata u Pakistanu. Islamabad je zanijekao postojanje takvog logora i tvrdio je da su indijske bombe eksplodirale na praznom obronku.

U prvom takvom okršaju od zadnjeg rata dvije zemlje 1971. Pakistan je srušio indijski zrakoplov i uhitio pilota nakon što se katapultirao nad dijelom Kašmira pod pakistanskom kontrolom. Nekoliko sati kasnije snimke zakrvavljenog indijskog pilota u lisicama na društvenim mrežama dodatno su razbjesnile New Delhi.

Uz predstojeće opće izbore za dva mjeseca vlada premijera Narendre Modija morala je nešto učiniti, prenosi Reuters.

"Nema uzmaka"

Iste večeri indijski savjetnik za nacionalnu sigurnost  Ajit Doval zaštićenom je linijom razgovarao sa šefom pakistanske obavještajne službe (ISI) Asimom Munirom i poručio mu da Indija neće odustati od nove protuterorističke operacije čak i nakon uhićenja pilota.

Doval je rekao Muniru da se Indija bori protiv militanata koji neometano napadaju s teritorija Pakistana i da je spremna pojačati tu borbu.

Ministar u pakistanskoj vladi i zapadni diplomat u Islamabadu odvojeno su potvrdili da je Indija zaprijetila da će ispaliti šest raketa na mete u Pakistanu. Nisu rekli tko je izgovorio tu prijetnju no ministar je pojasnio da su obavještajne službe dvije zemlje međusobno komunicirale tijekom sukoba.

Pakistan je poručio da će odgovoriti na bilo kakav indijski raketni napad lansiranjem većeg broja raketa, rekao je pakistanski ministar koji je želio ostati anoniman.

"Odgovorili smo: ako ispalite jednu raketu mi ćemo tri. Što god Indija učinila odgovorit ćemo trostruko", rekao je taj pakistanski dužnosnik.

Indija tvrdi da joj nije bila poznata ikakva pakistanska prijetnja raketama.

Bolton je u noći 27. na 28. veljače razgovarao s Dovalom u nastojanju da smiri situaciju a nakon toga i američki državni tajnik Mike Pompeo također je razgovarao s objema stranama tražeći izlazak iz krize. "Državni tajnik Pompeo izravno je predvodio diplomatske napore i to je odigralo presudnu ulogu u deeskalaciji napetosti između dvije strane", kazao je predstavnik  State Departmenta Robert Palladino.

Je li SAD znao za prijetnje raketama?

Dužnosnik State Department nije želio potvrditi je li SAD znao za prijetnje raketama.

Pompeo je razgovarao s Dovalom, indijskim i pakistanskim ministrima vanjskih poslova Sushmom Swaraj i Shahom Mahmoodom Qureshijem.

Američki napori usmjerili su se na brzo oslobađanje indijskog pilota i iznuđivanje jamstava Indije da će povući prijetnje raketnim napadima. U diplomatske napore uključili su se i Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Mnogo smo napora uložili da uključimo međunarodnu zajednicu u to da potaknu dvije strane na deeskalaciju stanja zbog toga što smo bili potpuno svjesni koliko je bilo opasno", kazao je visoki dužnosnik američke administracije.

28. veljače poslijepodne pakistanski premijer objavio je da će indijski pilot biti oslobođen.