Američka ambasada: SAD neće dopustiti da bude prikazan kao neprijatelj u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH odlučno odbacuje potpuno smiješne teorije zavjera koje šire pojedini političari i mediji u službi tih političara.

U saopštenju Ambasade SAD-a u BiH se navodi da je šokantno da ti pojedinci sa govornica „iznose potpune laži, posebno uzimajući u obzir koliko je lako pobiti njihove neosnovane tvrdnje“. Dodaje se da je takva retorika neodgovorna, zapaljiva i izvan svih demokratskih normi.

- Očigledno je da se određene političke grupe boje da će njihove koruptivne i nezakonite aktivnosti biti istraživane i procesuirane. Umjesto da se usredotoče na pitanja od stvarne važnosti za građane BiH, njihova sebična logika je da pokušaju zavarati građane stvaranjem lažnih neprijatelja - stoji u saopćenju.

Dalje se navodi da Sjedinjene Američke Države “neće dopustiti da budu prikazane kao neprijatelj ljudi u BiH kada je jasno da drugi aktivno rade protiv interesa samih građana“.

- U skladu s našom dugogodišnjom podrškom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i stabilnosti BiH, kao i dobrobiti svih građana ove zemlje, nastavit ćemo insistirati na mjerama neophodnim za izgradnju pravosudnog sistema koji će se boriti protiv terorizma i korupcije, kao i mjerama za poboljšanje vjerodostojnosti i transparentnosti izbora, uključujući i ukazivanje na izborne prijevare svaki put kada ih uočimo - saopšteno je iz Ambasade SAD-a u BiH